Menadžer koji je zaradio na krizi poručuje: Kupujte agresivno

Dodajte komentar

David Samra, koji je debelo zaradio zbog odabira akcija tokom i nakon finansijskog sloma 2008., kaže da ponovo kupuje.

Samra, koji posjeduje oko 20 milijardi dolara, kaže da je sada vrijeme za čvrstu ruku i postupanje bez emocija kako se brige oko usporavanja u Kini intenziviraju i cijene nafte padaju.

Ovaj menadžer se drži sigurnog investicionog pristupa – on pronalazi podcijenjene akcije sa snažnim bilansima.

Nisam srećan zbog mnogih društvenih i ekonomskih posljedica finansijske krize. To je izazvalo puno teškoća ljudima. Nisam egzistencijalno srećan zbog svega što se dešava. Sa druge strane, ispostavilo se da je ovo tržišna šansa”, kazao je Samra u telefonskom intervjuu za Bloomberg.

Ove godine nestalo je 7,7 triliona dolara vrijdnosti svetskih akcija, a poslednja žrtva su internacionalne banke. Akcije su se približile tržištu medveda u utorak, kada je jen porastao a rizik na korporativne obveznice poskočio.

Tržišta su postala “veoma pohlepna” tokom posljednjih par godina, smatra Samra.

On kaže da je vrijeme da se iskoristi prednost i prodaju akcije. Sada je vrijeme za “agresivnu kupovinu”, kaže on.

U UBS Groupi, koja je potonula 26 posto ove godine, Samra vidi željenu kombinaciju niske cijene i bezbjedne kupovine. Švedska banka, koja je treći najveći holding u Samrinom investicionom fondu Artisan, ima visoku tržišnu vrijednost i manje kompleksne bilanse. Samra ipak ne želi da otkrije koje akcije trenutno kupuje. Pored UBS-a, ovaj fond je krajem januara posjedovao 42 holdinga, od kojih su najveći Compass Group Plc i Samsung Electronics Co.

Kineska ekonomija i nafta

Samra ne žuri sa investicijama u Kinu. On kaže da rast ove ekonomije možda već stao a da vrijednost “nije ni blizu” primamljive.

Što se tiče nafte, koja je druga opsesija svjetskih tržišta ove godine, Samra smatra da je vjerovatno vrijeme za tržište bika. Rast proizvodnje je zaustavljen i niže cijene će alternativne izvore energije učiniti manje privlačnim.

Stvaranje mjehurova

Samra sumnja u politike monetarnih banaka posle finansijske krize. Japan već kupuje nevjerovatne količine obveznica da bi stimulisao svoju ekonomiju, a uskoro će sniziti kamatne stope ispod nule. Mario Draghi, predsjednik ECB-a najavljuje nova popuštanja u martu.

Svijet nije u pravu”, kaže Samra. “Uvjek stvarate ravnotežu između kreiranja društvenih nemira i kreiranja mjehurova, a mi uvjek pretežemo ka kreiranju mjehurova.”

Šta se dešava? Imamo distorziju za distorzijom. A onda još agresivnije koristimo iste ljekove i izazivamo nove distorzije.

Ipak, bivši fond menadžer Harris Associated fonda kaže da se njegove akcije prodaju po mnogo nižim cijenama od onoga kako ih on procjenjuje, a taj metež znači da je vrijeme za pravljenje novca.

Za to vam je potrebna ličnost koja emocije i buku izbacuje iz jednačine”, poručuje.

Imamo situaciju da kupujemo ono čega drugi žele da se otarase. A u prirodi smo konzervativni, i želimo da se uvjerimo da ako uradimo analizu kako valja, ne budemo izbačeni iz igre”, zaključuje Samra.

GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *