Ko stoji iza kupovine Delta City-a i MPC Properties-a?

1 komentar

Prodaju tržnih centara srpskih biznismena Miroslava Miškovića i Petra Matića povezuje jedno ime – Louis van der Watt.

Misteriozna navala južnoafričkih kompanija na Balkan

Louis van der Watt jedan je od direktora kompanije Hyprop, koja je kupila 60 odsto dva Miškovićeva objekta Delta city, ali je istovremeno i suosnivač i prvi čovjek kompanije Atterbury, koja je prije dva mjeseca kupila 30 odsto MPC, čiji je suvlasnik Petar Matić.

Louis van der Watt je i suosnivač kompanije Atacq Limited.

Kompanija Hyprop na svom sajtu navodi da je upravo sa kompanijama Atacq Limited i Atterbery group u zajedničkom poduhvatu širenja u Africi.

Prodaja Delta City-a obavljena je, kako se navodi u zvaničnom saopštenju, tako što je Hyprop postao vlasnik 60 odsto udjela, dok je ostatak kupila kompanija Homestead group holdings limited, povezana sa Louisom Norvalom, koji je jedan od direktora kompanije Hyprop.

Šta su još kupile južnoafričke kompanije?

Osim Delta sitija i dijela MPC Propertisa, vlasnik kragujevačkog tržnopg centra Plaza je takođe kompanija iz Južnoafričke republike – Resilient property group, preko svoje filijale NEPI u Rumuniji.

Interesantno je i da je u istom danu stigla informacija iz Hrvatske da tamošnji najveći biznismen Ivica Todorić prodaje svoje tržne centre južnoafričkom fondu.

Inače, Delta holding danas je saopštio da će porez na transakciju Delta sitija platiti u Srbiji.

Mišković ne izlazi iz posla s nekretninama

Prodaja tržnih centara, međutim, ne znači da Mišković izlazi iz posla sa nekretninama. Naprotiv, prema ranijim najavama, Delta agrar i Delta real estates ostaju core biznis tog sistema, a novac dobijen od ove prodaje biće uložen prije svega u poslovno tržni centar Delta planet, lociran u takozvanoj „rupi“ na Autokomandi.

Kako je prije neki dan najavljeno na konferenciji za medije i proslavi dana kompanije, u prvoj fazi se očekuje izgradnja hotela koji će biti u mreži Interkontinentala. Dozvola za gradnju trebalo bi uskoro da bude izdata, sudeći bar po obećanju gradonačelnika Beograda Siniše Malog, koji je bio među gostima na proslavi Delte, i izjavio da će se boriti za svako radno mjesto, podrazumijevajući pritom da tako velika investicija u centru Beograda svakako znači i značajno upošljavanje građevinara.

Osim Delta planeta na Autokomandi, novac od prodaje tržnih centara biće vjerovatno investiran i u druge projekte kompanije, prije svega u izgradnju poslovne zgrade na Novom Beogradu, ali i u hotel u Ljubljani, za čiju je realizaciju zainteresovan i gradonačelnik tog grada Zoran Janković. I on je, poput Malog, bio među prvim zvanicama na obilježavanju dana kompanije.

Izvor: GdeInvestirati, Danas

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Homestead group holdings limited- ovo je Miskoviceva kompanija od pamtivijeka. Bice ovo presipanje iz supljeg u prazno a da se zastiti kapital od Vucicevih nelegalnosti prije izbora…. Koliko price i pisanja oko obicnog swap-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *