“Dva rješenja za EU – demokratija ili raspad”

Dodajte komentar

Bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis istakao da je da su jedina dva rješenja za Evropsku uniju stvarno uvođenje demokratije ili dezintegracija.

On je to istakao uoči predstavljanja svog panevropskog političkog pokreta kojim želi da utiče na to da se smanji nacionalizacija javnih politika u članicama EU.

Prema njegovim riječima, spektakularni neuspjeh Evropske unije da sprovede javne politike po pitanju ekonomije i izbjeglica su udaljile zemlje članice i vratile ih nacionalizmu.

Evropska unija se raspada i to radi veoma brzo. Proces depolitizacije srca Evrope, njenih institucija traje već decenijama. Sistem koji je trebalo da bude birokratski i tehnokratski je prerastao u autoritarizam“, naveo je Varufakis.

On kaže da je vrijeme da se demos (narod) vrati u demokratiju, a trenutno stanje u EU je ocijenio kao postmodernističku verziju ’30. godina prošlog vijeka.

Upozorio je da se članice EU ne smiju vratiti u stanje individualnih nacionalnih država i naveo da treba spriječiti gradnju novih zidova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *