Žestok šahovski potez: Iran će naftom trgovati u eurima

Dodajte komentar

Iran je odlučio da napusti dolar i pređe na trgovinu naftom u eurima, nezvanično saznaje Sputnjik. Ekonomski analitičar Šabir Razvi za Sputnjik kaže da je Teheran očigledno zaigrao delikatnu partiju šaha sa Vašingtonom.

Iran pokušava da sa SAD i svijetom gradi odnose bolje nego ikad. Međutim, u isto vrijeme ne želi da moć Amerike i dalje jača. Iran igra partiju šaha sa SAD“, kaže direktor Fondacije za međunarodni dijalog iz Londona.

Neimenovani izvor iz iranske nacionalne naftne kompanije je izjavio da su ugovori o trgovini naftom u eurima nedavno su potpisani sa francuskim Totalom, ruskim Lukoilom i španskim Cepsom.

Logika koja stoji iza odluke Irana je jednostavna: ako se Teheran udaljava od naftnog dolara, SAD će imati manju kontrolu nad tržištem nafte. U ovom trenutku, američki dolar je valuta za sve multinacionalne robne transakcije, posebno za trgovinu naftom.

Sadam želio da se otarasi dolara

Međutim, u posljednjih pet godina globalne transakcije u dolarima značajno su smanjene.

Nekada je bilo 90 odsto, sada je 60 odsto trgovine u dolarima. Glamur i sjaj dolara opadaju“, kaže Razvi za Sputnjik.

On ističe da finansijskoj eliti Zapada treba naftni dolar i da je spremna čak i na vojne kampanje da se zaštiti njegov trenutni status. S druge strane, Teheran je svjestan koliko je važna njegova odluka, pa igra oprezno sa SAD.

“Sličnu sudbinu dočekala je Libija, zemlja koja je danas u haosu. AD i njihovi saveznici bombardovali su Libiju i promijenili režim u toj zemlji“, podsjeća analitičar.

Ipak, Razvi je istakao da su male šanse da SAD pokrenu napad na Iran.

Gdeinvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *