Savjeti za poslovni uspjeh: Nađite mentora i izgradite dobar odnos

Dodajte komentar

Važno je imati nekoga od koga možete da naučite mnogo, i ko će vam pomoći u karijeri ili životu. Ovo su savjeti kako da izgradite što bolji odnos sa poslovnim saradnicima koji može biti ključan za vaš napredak i uspjeh.

Veoma je teško uklopiti se u nov kolektiv i stvoriti dobru vezu sa nekim ko vam je nadređen. Ali će vam biti mnogo lakše da koračate već utabanom stazom stoga je nalaženje mentora odlična ideja. Postoje koraci koje treba primijeniti da bi provjerili da li je vaš odnos sa mentorom čvrst i koristan, savjetuje Success.

Recite konkretno da tražite mentora

Ponekad ljudi podrazumijevaju da poziv na kafu ili viđanje na 20 minuta znači početak mentorstva, ali pomaže ako jasno stavite do znanja potencijalnom mentoru šta očekujete.

Budite konkretni, pošaljite predlog. Ako u mejlu pomenete samo kafu, moguće je da ćete se vidjeti na kafi ali ne očekujte da ste kafom obavezali mentora na buduća viđanja. Predložite sastanak jednom mjesečno ili 15 minuta razgovora svake nedjelje. Odgovor će vam tačno reći šta da očekujete. Mentor može da prihvati ponudu, odbije, ili da vas uputi na nekog za koga smatra da će vam više odgovarati kao mentor.

Obratite pažnju na obaveze mentora

Sastanci uživo su najbolji, međutim, svi smo zauzeti i ne želimo da gubimo vrijeme čekajući da neko pronađe mjesta za nas u svom kalendaru. Uloga mentora je da vam da savjete kada su vam najpotrebniji, a ponekad je za to dovoljan kratak poziv ili mejl.

Budite svjesni vremena vašeg mentora i provjerite da li postavljate pitanja koja su relevantna za njihovo iskustvo i ono čime se bave. Ako vam je odgovor neophodno potreban, pokušajte da se uklopite u njegov raspored.

Shvatite mentorstvo kao uzajaman odnos

Gledajte na mentorstvo kao i na svaki drugi odnos u vašem životu. Važno je da kažete kada vam je neki specifican savjet ili informacija bila od velike koristi. Podijelite svoju uspješnu priču koju vam je omogućila pomoć mentora. On će to cijeniti i kasnije prenositi taj isti savjet i drugima.

Mislite o tome kao na rad sa ličnim trenerom. Ako vam se određeni trening sviđa recite to treneru, od toga ćete oboje imati koristi. Slobodno ga pohvalite. Bez njihove pomoći ne biste uspjeli.

Uvijek budite ljubazni

Ne zaboravite da mentor ulaže svoje vrijeme u vas zato što vam vjeruje. Uvjek kada sarađujete sa mentorom pokažite da ste zahvalni za sve što radi za vas. Budite oprezni da vaš odnos ne pređe liniju profesionalnosti. Pored zahvalnosti na kraju svakog razgovora, ponekad napomenite da iskreno cijenite sve što radi vas.

Od učenika do mentora

Mentor će biti najsrećniji ako čuje da ste vi postali mentor i da sada dijelite sa drugima sve ono što ste naučili. Nekada je i vaš mentor imao mentora, to prirodan slijed događaja. Vrijeme koje je uložio da biste vi uspjeli je i vrijeme uloženo u budućnost, za sve one koje ćete vi savjetovati.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *