„Crni ponedjeljak“ za berze, grčke banke pale do 30 odsto, euro ojačao prema dolaru

Dodajte komentar

Glavni indeksi berzi u Evropi u ponedjeljak su zatvorili na višemjesečnom minimumu, predvođeni grčkim berzanskim indeksom ASE koji je oslabio 7,9 odsto, spustivši se na nivo iz 1990.

Londonski FTSE 100 pao je 2,71 odsto, njemački DAX 3,30 odsto, a francuski CAC40 je oslabio 3,20 odsto.

Glavni indeks španske berze, IBEX zatvorio je u minusu 4,44 odsto, dok je italijanski MIB FTSE pao 4,8 odsto.

Na berzama širom svijeta danas se trgovalo u atmosferi straha od usporavanja globalne privrede i novog pada cijena nafte.

Pritom, ni podaci iz eurozone ne daju podsticaj. Sentix indeks poverenja investitora u eurozoni je pao na najniži nivo u posljednjih godinu dana.

Većina berzi u Aziji ove su sedmice zatvorene zbog praznika Kineske nove godine, međutim kineska Centralna banka je u nedjelju objavila da su se njene devizne rezerve smanjile do nivoa iz 2012. godine.

Najveći gubitnik u ponedeljak je bio bankarski sektor koji je oslabio, u prosjeku, 5,6 odsto. Evropske banke su pod pritiskom negativnih kamatnih stopa, visokog nivoa duga i usporene ekonomske aktivnosti, dok su banke u Grčkoj dodatno opterećene protestima protiv najavljene reforme penzionog sistema koje zahtijevaju međunarodni kreditori.

Cijene akcija grčke Eurobank danas su pale 29% a banke Pireus 27 odsto.

Italijanska Banca Monte pala je 12%, Commerzbank je u minusu 9,5% a BNP Paribas je izgubila na vrijednosti 5,5 odsto.

Neuspješan tok pregovora zemalja izvoznica nafte o mogućem smanjenju proizvodnje spustile su cijene „crnog zlata“. Brent nafta je pojeftinila 2,23 odsto, na 33,34 dolara za barel, dok je američka WTI pala 2,82 na oko 30 dolara.

Na tržištu novca, euro je ojačao 0,14 odsto u odnosu na američku valutu, na 1.1174 dolara.

Zlato nastavlja svoj pobjednički niz. Unca zlata danas je skuplja za 2,05 odsto i košta 1197,51 dolara. Od početka godine cena zlata je porasla više od 11 odsto.

GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *