Je li “masakr” akcija LinkedIn-a dokaz da Internet Balon 2.0 puca?

Dodajte komentar

Vrijednost dionica LinkedIna, društvene mreže za poslovne ljude, pala je 28 posto nakon što je kompanija u objavi poslovnih rezultata za 4. kvartal 2015. iznevjerila očekivanja ulagača. LinkedIn je u kvartalnim rezultatima nadmašio očekivanja analitičara, ali dionicu su srušila predviđanja za 2016.

Kompanija je objavila da očekuje 820 miliona dolara prihoda u 1. kvartalu 2016. i 3,6 milijardi do kraja godine, a očekivalo se 867 miliona dolara u 1. kvartalu i 3,9 milijardi do kraja godine.

http://twitter.com/FT/status/695388908389945344/photo/1

Vrijednost dionice na godišnjem nivou je pala 50 posto, piše Wall Street Journal. Tržišna vrijednost LinkedIna nakon pada od 8 milijardi dolara sada je 25 milijardi dolara, a nakon fijaska Yahoo-a koji je otpisao 25 posto vrijednosti Tumblra priznajući da ga je pretplatio te najavio 1600 otkaza, analitičari koji tvrde da ironično nazvani Internet Bubble 2.0 puca, došli su na svoje.

Ludovanje i realna ekonomija

Priznaju da Facebook i Alphabet s Googleom, YouTubeom i ostalim kompanijama izgledaju dobro i očekuju da će nastaviti rasti. Jedan od razloga je što, tvrde, cijena njihovih dionica nikad nije ni bila prenaduvana, a Google se ponosi i najjačim bilansom u konkurenciji. Ostale internet kompanije su druga priča. Uz Yahoo i LinkedIn tešku fazu proživljavaju Twitter, Yelp koji je izgubio 80 posto vrijednosti u odnosu na svoj vrhunac baš kao i nekad briljantni proizvođač mobilnih igara Zynga te GoPro koji je izgubio 90 posto vrijednosti.

yo

Jednako su  završili i servis za kolektivne popuste Groupon i muzički streaming servis Pandora. Već je nekoliko godina očigledno da se uspješnost inicijalnih javnih ponuda internet kompanija smanjuje, uz rijetke izuzetke, a vrijednost sada pada i dionicama koje su se nekad smatrale odličnim ulaganjem.

Te dionice imaju bitno lošije performanse od realne ekonomije i analitičari kažu da ih sve podsjeća na pucanje balona 2000-2002., koje je normalizovalo cijene tehnoloških dionica i uskladilo ih s realnom ekonomijom. Bila očekivanja ulagača realna ili ne, firme poput LinkedIna, Yahooa i GoPro-a bolno će osjetiti njihovo razočarenje.

telegraf

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *