Branko Vujović za Pobjedu: Naredne sedmice Arapi preuzimaju Duvanski

Dodajte komentar

Vize za advokata arapske kompanije “BMJ Indastriz FZ LLC” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji će sa vlasnikom biti na potpisivanju ugovora za Novi duvanski kombinat, kao i za četvoricu radnika koji će voditi remont opreme, očekuje se da će biti završene ovih dana i da će potpisivanje ugovora za NDKP biti naredne sedmice kazao je u intervjuu Pobjedi predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović.

POBJEDA: Da li ima izmjena u ugovoru u odnosu na ponudu koji su Arapi dostavili?

VUJOVIĆ: Nema. U nacrtu ugovora koji smo usaglasili bile su samo sitne intervencije koje nijesu bitne za suštinu. Ostaje sve kako je dato u ponudi investicija od 20 miliona eura. Na postojećoj lokaciji se održava proizvodnja u prvoj godini. Odmah nakon potpisivanja ugovora počeće remont opreme i za to vrijeme neće biti proizvodnje. Radnici će biti na Zavodu za zapošljavanje do završetka remonta, za koji će biti angažovano 20 radnika.

POBJEDA: Koliko je planirano da traje remont i kada će radnici ponovo početi da rade?

VUJOVIĆ: Remont treba da traje 60 dana, što je definisano i ugovorom. Moguće su neke korekcije u odnosu na rokove, odnosno da dio opreme bude prije remontovan pa da na njoj počne proizvodnja. Ali, kompletan remont može biti i nešto duži od dva mjeseca. Računamo da će uložiti napor da se remont završi što prije jer je interes investitora da počne proizvodnju. Nakon remonta je planirano zapošljavanje 80 radnika u prvoj godini.

POBJEDA: Sindikalci kažu da je obećana neto prosječna plata oko 400 eura. Da li je to definisano ugovorom?

VUJOVIĆ: To nije ugovorna obaveza. O tome treba da pregovaraju sindikalci i poslodavci.

POBJEDA: Zna li se ko će biti direktor Novog duvanskog kombinata?

VUJOVIĆ: To je stvar investitora. Oni treba da odrede dva člana odbora direktora, koji nakon toga bira izvršnog direktora. To će sve biti urađeno odmah nakon potpisivanja ugovora. Nezvanično se čuje da će biti dosadašnji direktor Slavoljub Vukašinović, ali je to samo nezvanično.

Održan zbor radnika Duvanskog kombinata – Danas odluka

Radnici Duvanskog kombinata Podgorica juče su se okupili u prostorijama sindikata ove kompanije kako bi definisali sljdeće poteze, ali konačnu odluku nijesu donijeli. Predsjednica sindikata DKP-a Snežana Vidaković rekla je Pobjedi da još nijesu odlučili šta će uraditi povodom njihovog slučaja i da će konačnu odluku donijeti danas, kada će biti održan još jedan zbor.

Da podsjetimo, radnici DKP-a su zabrinuti što će ostati bez posla i biti poslani na biro, a ne znaju koliko će vremena provesti bez posla, ni s kim će novi vlansici potpisati ugovor nakon remonta mašina. V.P.

Obišli fabriku u Emiratima

POBJEDA: Delegacija iz Crne Gore, koju ste Vi predvodili obišla je fabriku u UAE. Kakvi su utisci?

VUJOVIĆ: Uvjerili smo se da se radi o najsavremenijoj fabrici, sa novom automatizovanom opremom i zaokruženom tehnološkom cjelinom u pripremi duvana i filtera. Upoznali smo se i sa tekućim investicijama u Emiratima. Sve to i njihova uvjeravanja nas upućuju da možemo računati na novu savremenu fabriku duvana kod nas.

Otpremnine 30 dana od potpisivanja ugovora

POBJEDA: Kada će radnici dobiti otpremnine i u kom iznosu?

VUJOVIĆ: Radnici koji budu višak dobiće otpremnine po istom principu kao i za ranije radnike DKP. Rok za isplatu otpremnina je 30 dana od potpisivanja ugovora, predviđeno je zaključkom Vlade. Bitno je da se poštuju odluke Vlade iz prošle godine i da se poveže staž za 50 radnika koji će steći pravo na penziju, ali i za ostale.

Urgiraćemo da se u što kraćem roku poveže staž za sve radnike i obezbijede otpremnine za one koji ne budu radno angažovani.

Otpremnine će biti isplaćene iz budžeta, jer je to obaveza Vlade. Nema mogućnosti za isplatu iz stečajne mase, jer iz nje treba da se isplate zaostale plate, poveže staž .

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *