Ryanair snižava cijene avio karata za šest odsto

Dodajte komentar
Izvršni direktor kompanije Michael O'Leary

Irska lowcost avio kompanija Ryanair saopštila je danas da će ostvariti zacrtanu godišnju dobit uprkos nižim cijenama karata, navodeći kao razlog rekordan broj prevezenih putnika.U Ryanairu su potvrdili kako u finansijskoj godini koja traje do 31. marta očekuju neto dobit na gornjoj granici zacrtanog raspona od 1, 175 milijardi do 1,225 milijardi eura, navodi Reuters.

Početkom prošlogodišnjeg septembra niskotarifni prevoznik povisio je prognozu godišnje dobiti za 25 posto, navodeći kao razloge loše ljetnje vrijeme u sjevernoj Evropi, slabu britansku funtu i poboljšan kvalitet usluga za putnike. Nakon terorističkih napada u Parizu u novembru i sigurnosnih upozorenja bili su prisiljeni da snize cijene karata, u prosjeku za jedan posto u posljednja tri mjeseca 2015.

U prva tri mjeseca ove godine cijene će biti niže za šest posto, navode u kompaniji.

“Očekujemo da će se okruženje nižih cijena nastaviti u doglednoj budućnosti uz djelimičan predah tokom ljetnih mjeseci”, kazao je izvršni direktor Michael O'Leary u video prezentaciji.

Napomenuo je da očekuje pozitivan efekt od uštede na gorivu “značajnih” 430 miliona eura, kojem će protvteža ipak biti povećanje broja putnika za dodatnih osam posto u 2016.

Ryanair je prošle godine bio prva avio kompanija u svijetu koje je prevezla 100 miliona putnika na međunarodnim relacijama. U ponedjeljak su povisili prognozu i sada očekuju da će u finansijskoj godini prevesti 106 miliona putnika, milion više no što su dosada očekivalo.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *