Finansijski sistem stabilan, nivo sistemskog rizika umjeren

Dodajte komentar

Finansijski sistem naše zemlje je stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren, konstatovao je Savjet Centralne banke Crne Gore.

Savjet je usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za novembar 2015. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u 2015. godini.

Savjet je analizirao i ocijenio uticaj potencijalnih rizika iz makroekonomskog okruženja i unutar finansijskog sistema na stanje finansijske stabilnosti i zaključio da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren.

Statistički podaci za jedanaest mjeseci ukazuju da pozitivne trendove ostvaruje većina sektora privrede, i to: industrija, turizam, šumarstvo, građevinarstvo, trgovina na malo.

Ostvaren je značajan neto priliv stranih direktnih investicija kao rezultat rasta priliva po osnovu ulaganja u domaće kompanije i banke i manjeg povlačenja stranih investicija u poređenju sa prethodnom godinom“, saopšteno je iz CBCG.

Savjet je ocijenio da nivo i tendencija rasta javnog duga i nelikvidnosti realnog sektora predstavljaju najveću ranjivost u makroekonomskom okruženju.

Konstatovano je da stabilnosti bankarskog sektora, pored rastuće likvidnosti i solventnosti, doprinosi i poboljšanje kvaliteta aktive usled smanjenja kredita koji kasne sa otplatom i nekvalitetnih kredita.

Finansijski rezultat na nivou sistema je pozitivan. Aktivne i pasivne kamatne stope banaka ostvaruju pad na mjesečnom i godišnjem nivou. Cijene su u novembru 2015. godine, u odnosu na prethodni mjesec, manje za 0,2 odsto, dok je godišnja stopa inflacije u novembru iznosila 1,4 odsto“, ističu u CBCG.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *