Real ima najviše prihoda, Barca preskočila United, 17 Engleza u top 30!

Dodajte komentar

Najbogatijih 20 klubova prošle je sezone prihodovalo rekordnih 6,6 milijardi eura! Bayern dugo nije bio niže, očekuje se da iduće godine tron preuzme – Manchester United!

Goal ekskluzivno otkriva rezultate velikog godišnjeg Deloitteova istraživanja o prihodima fudbalskih klubova!

U sezoni 2014./15., koja je obrađena, nastavio se rast prihoda 20 najbogatijih klubova, a s novih osam posto rasta oni su sada dosegli rekordnih 6,6 milijardi eura!

I 11. godinu za redom, bez obzira na izostanak trofeja, Real je na vrhu, a Barselona je na drugom mjestu prestigla Manchester United. Bayern je, pak, pao na peto mjesto, što mu je najlošiji plasman od 2006./07.!

Manje čudi da je u top 20 čak devet engleskih klubova, čiji su prihodi tri milijarde eura, a više od pola njih među prvih 30 su engleski.

Real je prošle sezone imao prihode od 577 miliona eura, od čega najviše komercijalnih, koji su narasli za 22.7 miliona eura u odnosu na godinu ranije, dok su prihodi na dan utakmice (ulaznice, suveniri…) porasli za 9.1 milion. No, prihodi od TV prava Realu su pali za 4.3 miliona eura.

“Prvi su put prva tri kluba prešla 500 miliona eura prihoda! Real opet predvodi društvo, a planirana obnova stadiona Santiago Bernabeu pomoći će im da još povećaju porast zarade na dan utakmica”, kaže Dan Jones, partner u Sports Business grupi u Deloittu.

Barselonini uspjesi na terenu pretočili su se i u finansijski uspjeh. Evropski se prvak popeo na drugo mjesto na uštrb Manchester Uniteda, a prihodi su im rasli na sve tri strane.”

Manchester United ostao je engleski klub koji najviše prihoduje, s 519.5 miliona eura, dok je Chelsea pao za jedno mjesto te je osmi, Arsenal se popeo na sedmo, Manchester City je šesti, a Liverpool deveti.

“Uprkos malom padu, Manchester United ostaje u top 3 zbog vrlo uspješnog klupskog modela poslovanja. Povratak u Ligu šampiona, kao i brojna značajna sponzorstva, samo će ojačati njihovo mjesto u 2015./16. I ne treba čuditi ako United iduće godine, prvi put nakon 12 godina, završi na vrhu, jer predviđa se da će im prihodi ove sezone biti oko 650 miliona eura!”, tvrdi Tim Bridge, Senior Manager u Deloittu.

Bayern je s trećeg pao na peto mjesto, jer pretekao ga je i Paris Saint-Germain, jedini francuski klub u top 20, nakon još jedne godine rasta, te 480.8 miliona eura prihoda. Uprkos uspješnoj sezoni u Ligi šampiona Juventusa i Rominog skoka s 24. na 16. mjesto, razočaravajuća je to godina za italijanske klubove. Inter i Milan pali su za dva mjesta, a Inter je zamalo i ispao iz prvih 20, prvi put u istoriji!

“Sve su lige petice napredovale, ali top 5 klubova ubilježilo je malen rast, od svega četiri posto, u poređenju s 11 posto rasta prošle godine u odnosu na pretprošlu. A teško će neko nov ući u top 10, jer razlika između 10. i 11. je 43.3 miliona eura”, dodao je Jones.

Dakako, i 10-postotno jačanje funte u odnosu na euro pomoglo je engleskim klubovima.

Pa je devet premijerligaša u top 20, jedan više nego lani. West Ham tu je prvi put nakon 2005./06., jer su mu prihodi narasli za 5.9 miliona funti, na 122.4 mil. funti (160.9 mil. eura). Čak 17 klubova u top 30 prošle je sezone igralo u Premier ligi.

“Uprkos razočaravajućim nastupima engleskih klubova u Evropi, oni i dalje vode po prihodima. S novim, poboljšanim TV ugovorom, oni će u narednim godinama još učvrstiti mjesta u top 30, a možda se još koji popne i u top 20.”

Goal.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *