Srbija: Blokiraće banke zbog “švajcaraca”

Dodajte komentar

Udruženje bankarskih klijenata “Efektiva” najavilo je danas da će narednih dana organizovati blokadu rada banaka u nekoliko gradova u Srbiji jer je nezadovoljno što Vlada Srbije nije predložila mjere kojima bi se olakšala otplata kredita u švajacarskim francima.

Akcija će biti sprovedena u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Jagodini, Kragujevcu, Ivanjici i Požegi. U saopštenju “Efektive” navedeno je da će se korisnici kredita u francima okupiti na protestu u Beogradu 7. februara.

U Srbiji je u francima zaduženo oko 21.000 građana, koji imaju teškoće u otplati dospelih rata od sredine januara 2015. godine, kada je švajcarska valuta naglo ojačala posle ukidanja pariteta franka prema euru.

Vlada Srbije je formirala radnu grupu koja je predložila rješenje kako da se pomogne građanima koji su zaduženi u francima.

Predlog Ministarstva finansija je da banke određenim kategorijama dužnika ponude reprogram duga, prije svega samohranim majkama, onima koji su kredit koristili da kupe prvi stan i osobama sa invaliditetom.

Članovi “Efektive” su nezadovoljni predloženim rješenjima i njihov zahtjev je da se omogući konverzija kredita u francima u eure po paritetu koji je važio na dan dobijanja kredita.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *