Direktori globalnih preduzeća pesimistični po pitanju rasta

Dodajte komentar

Direktori globalnih preduzeća su bili pesimističniji po pitanju rasta svjetske privrede pred ovaj Forum u Davosu nego što su to bili pred prošlogodišnji, pokazalo je istraživanje PwC-a.

Naime, samo 27% direktora smatra da će rast njihovih preduzeća biti ubrzan dok je taj procenat prošle godine iznosio 37%.

Dvije trećine generalnih direktora (66%) smatra da je njihovo preduzeće u većoj mjeri ugroženo danas nego prije tri godine. Generalni direktori u Sjevernoj Americi su upola manje (16%) optimistični nego direktori u najoptimističnijim dijelovima svijeta (zapadnoj Evropi 33% i Bliskom istoku 34%). Skoro jedna trećina generalnih direktora u Kini (33%) vjeruje da će u 2016. godini doći do usporavanja globalnog privrednog rasta.

Rukovodioci preuzeća su najviše zabrinuti zbog geopolitičkih rizika, usporavanja ekonomije u Kini i pada cijene nafte. Osim toga, nedavno je i MMF smanjio prognozu rasta svjetske privrede na 3,4% umjesto 3,6% koliko je prognozirano u oktobru, te je i to potvrdilo predosjećaje direktora.

Kao i ranijih godina, preduzeća vide preopterećenost propisima kao najveću prepreku za razvoj i rast prihoda – Imajući u vidu da je 79% generalnih direktora navelo pomenuto, ovo je četvrta godina zaredom kako se pokreće rasprava o pitanju zakonske regulative. Međutim, na listi razloga za zabrinutost generalnih direktora neizvjesnost u pogledu geopolitičke situacije se nalazi na drugom mjestu (prošle godine se nalazila na četvrtom), kako navodi 74% poslovnih lidera. Kao posljedica toga, (ne)dostupnost adekvatno obučenih kadrova kao razlog za brigu je sa drugog pala na četvrto mjesto, ali za skoro tri četvrtine (72%) generalnih direktora i dalje predstavlja razlog za zabrinutost.

Zabrinutost zbog nestabilnosti deviznog kursa se nalazi na trećem mjestu (73%). Sajber kriminal je takođe razlog za zabrinutost 61% generalnih direktora jer predstavlja rizik po nacionalne i komercijalne interese. Najveći stepen zabrinutosti izražavaju generalni direktori u SAD, Australiji i UK (74%+), kao i predstavnici sektora za bankarstvo, informacione tehnologije i osiguranje.

Istraživanje je inače sprovedeno anketiranjem 1.400 rukovodilaca iz 83 zemlje.

Izvor: Bif

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *