Saudijski Aramco postaje najvrijednija svjetska kompanija

Dodajte komentar

Saudijska Arabija mogla bi prodati udio u državnom naftnom divu Saudi Aramcou, najvećem svjetskom proizvođaču nafte, pa bi tako mogla nastati kompanija s najvećom tržišnom vrijednošću u svijetu.

U intervjuu nedjeljniku The Economist, princ Mohammed bin Salman, drugi u redu nasljeđivanja krune Saudijske Arabije, kazao je da se taj potez razmatra te da bi odluka mogla biti donijeta za nekoliko mjeseci.

Aramco ima rezerve nafte od oko 265 milijardi barela – više od 15 posto globalnih rezervi – a kako cijene nafte padaju, prodaja dijela te kompanije povećala bi proračunske prihode Saudijske Arabije. Proračunski deficit te zemlje primakao se lani nivou od 100 milijardi dolara zbog oštrog pada prihoda izazvanog padom cijena nafte u posljednjih 18 mjeseci, prenosi SEEbiz.eu.

“Lično sam pristalica tog koraka. Vjerujem da je to u interesu saudijskog tržišta i Aramcoa, kao i u interesu veće transparentnosti i sprječavanja moguće korupcije”, kazao je bin Salman.

Nije otkrio koliki bi udio u kompaniji mogao biti prodat, no analitičari procjenjuju da bi tržišna vrijednost cijele kompanije, kada se njene dionice uvrste na berze, mogla premašiti 1.000 milijardi dolara. Najveća svjetska kompanija po tržišnoj vrijednosti već godinama je Apple, a taj američki tehnološki div trenutno vrijedi oko 543 milijarde dolara. Aramco proizvodi više od 10 miliona barela nafte dnevno, tri puta više od Exxon Mobila, najveće svjetske naftne kompanija uvrštene na berze.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *