I zvanično osnovana AIIB – najveći konkurent Svjetskoj banci

Dodajte komentar

Azijska banka za infastrukturne investicije (AIIB) danas je zvanično osnovana, saopštila je kineska vlada. Banka AIIB, čije je formiranje inicirala Kina, u potpunosti će početi sa radom narednog mjeseca, odnosno 16-18. januara, za kada je zakazana ceremonija otvaranja i prvo okupljanje odbora direktora i izvršnog odbora, prenosi agencija Frans pres.

Zvanični Peking će biti najveći akcionar u AIIB-u, uz udio od oko 30 odsto, sudeći prema pravnom okviru koji je krajem juna potpisalo 50 zemalja-osnivača banke.

AIIB, sa sjedištem u Pekingu, trenutno ima 57 članica, a očekuje se da će, zahvaljujući kapitalu od 100 milijardi dolara, već do sredine 2016. godine ponuditi prvu seriju projektnih zajmova, javlja kineska novinska agencija Sinhua.

SAD i Japan su odbile da se priključe azijskoj banci, koja se doživljava kao pandan Svetskoj banci i Azijskoj razvojnoj banci, dok su Australija, Njemačka i Britanija uzele učešća.

MMF je ranije ove godine saopštio da će sa oduševljenjem sarađivati s novoosnovanom Azijskom bankom za infrastrukturno investiranje. Dok su iz SAD stizale kritike za Veliku Britaniju, Francusku i druge saveznike zbog podrške novoj banci.

Japan i SAD su od početka izrazile zabrinutost zbog planova Pekinga da osnuje AIIB, ocjenjujući da bi ta institucija mogla da postane ozbiljan konkurent Svjetskoj banci i Azijskoj razvojnoj banci, koje podržavaju Vašington i Tokio.

Još 2013, kada je Kina objelodanila namjeru o osnivanju banke, SAD su počele da ubjeđuju svoje saveznike da bojkotuju novu instituciju. Amerikanci tvrde da će nova banka po svoj prilici imati blaže standarde za odobravanje kredita u odnosu na Svjetsku banku.

Ideja o osnivanju AIIB je kineska, a prvi memorandum o tom projektu su u oktobru prošle godine potpisale zemlje od regionalnog giganta Indije, preko malih i siromašnih zemalja kao što je Laos, do bogatih koje uključuju Singapur i Katar.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *