Osnivač The Pirate Baya napravio je piratsku mašinu zbog koje će diskografske kuće bankrotirati

Dodajte komentar

Ako diskografi zaista misle da svaka piratska kopija pjesme znači izgubljenu prodaju, suosnivač The Pirate Baya mogao bi ih dokrajčiti svojim novim izumom. Peter Sunde je napravio stroj koji izbacuje 100 kopija pjesme “Crazy” Gnarls Barkleya u sekundi i odmah ih briše.

Mašina se zove Kopimashin, sastavio ga je od Raspberry Pi kompjutera, još nečega što ne želi otkriti i LCD monitora koji pokazuje koliko je štete piratiranjem pjesme svake sekunde naneseno diskografskoj industriji. Osam miliona kopija koliko Kopimashin napravi dnevno, diskografe košta 10 miliona dolara, što znači da će ovim tempom svi bankrotirati za nekoliko nedjelja.

Kopimashin će biti instalacija za izložbe

“Da citiram Kennetha Goldsmitha (američkog pjesnika i osnivača portala za avangardu UbuWeb), mislim da su suđenja zbog dijeljenja fajlova moderna suđenja za opscenost. Tvrdnje nikad nisu vjerodostojne, nikad temeljne na stvarnoj šteti. Da ih zaista toliko ugrožavamo, nudili bi nam novac”, rekao je Sunde koji je nedavno u intervjuu izjavio da je borba za slobodu i demokratiju na internetu izgubljena i da je mreža danas najjače oruđe kapitalizma. “U globalno umreženom društvu ekonomija funkcioniše na drugi način, ali industrije se neće mijenjati. Moramo ih rušiti”.

Sunde se nada da će uspjeti da napravi 13 Kopimashina jer s njima želi da nastupa na izložbama ili ih prodaje. U međuvremenu će, parodirajući njihovu logiku, pokušati da otjera u bankrot Gnarls Barkley i njihovog izdavača.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *