Neregistrovano deset hiljada vozila

Dodajte komentar

Prema raspoloživim podacima, na području Crne Gore skoro 10.000 vozila se upotrebljava u saobraćaju, iako ista nijesu registrovana ili im je isteklo vrijeme važenja saobraćajne dozvole. Samim tim, korisnici tih vozila ne posjeduju polisu obaveznog osiguranja od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima.

Od Borisa Šabana, izvršnog direktora Nacionalnog Biroa Osiguravača Crne Gore (NBOCG) zaznajemo da u slučaju kada korisnik neosiguranog vozila skrivi saobraćajnu nezgodu, NBOCG isplaćuje naknadu štete oštećenom licu, a nakon isplate štete ima zakonsko pravo regresa od prouzrokovača štete, za iznos isplaćene štete, kamate i drugih troškova vezanih za obradu i isplatu štete.

Broj prijavljenih šteta Nacionalnom birou osiguravača u 2015. godini, a koje su pričinjene upotrebom neosiguranih vozila, veći je za oko 10% u odnosu na prošlu godinu, što govori o povećanom broju neosiguranih vozila, koja se kreću crnogorskim putevima. Takođe, iznos plaćenih šteta, pričinjenih upotrebom takvih vozila, u prvih 11 mjeseci 2015. godine je oko 800.000 eura, dok je taj iznos u istom periodu prošle godine bio oko 550.000 eura. Inače u  2014. godini je iz Garantnog fonda ukupno isplaćeno 928.921 eura za sve štete i po svim osnovama za koje je Garantni Fond zakonski  odgovoran , a u 2015. godini je do sada isplaćeno 1.168.000 eura za sve štete, takođe po svim osnovama.

Zaključivanjem ugovora o obaveznom osiguranju od autoodgovornosti, društvo za osiguranje preuzima na sebe obavezu da cjelokupnu štetu koju pričini njihov osiguranik isplati oštećenom licu, i to sve do limita osiguranja, a koji se kreću i do 300.000 eura za putnička motorna vozila.. Sa druge strane, vozač neosiguranog vozila odgovara za pričinjenu štetu svojom cjelokupnom imovinom, pa su benefiti obaveznog osiguranja više nego očigledni, jer vožnja neosiguranog vozila može biti višestruko skuplja od uštede koja se dobija izbjegavanjem registracije i osiguranja prevoznog sredstva.

“Neosigurana, a samim tim i neregistrovana vozila, po pravilu nisu tehnički ispravna za korišćenje u saobraćaju, pa predstavljaju opasnost na putu i njihova upotreba je čest uzrok saobraćajnih nezgoda. Iz tog razloga apelujemo na savjest vlasnika vozila da osiguraju i registruju svoja vozila čime se apsolutno povećava sigurnost u saobraćaju, a nakon toga i osigurava odgovornost I bespotrebno ne rizikuje imovina vlasnika vozila.”-zaključuje Šaban.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *