Bitka za ruske turiste: Bugarska viza za Ruse samo 10 eura

Dodajte komentar

Od 1. januara 2016. godine bugarska viza za ruske turiste mogla bi da pojeftini sa sadašnjih 35 na 10 eura, saopštio je Rosturizm rezultate razgovora sa ministarkom turizma Bugarske Nikolinom Angelkovom. Djeca do 16 godina bugarsku bi vizu dobijala besplatno.

Razmatra se i mogućnost da viza bude besplatna i za studente i penzionere.

Rusija je svoje gradjana savjetovala da izbjegavaju putovanja u Tursku i Egipat što su dosad bile njihove omiljene destinacije. Sa Egiptom je prekinut sav aviosaobraćaj do razjašnjenja uzroka tragedije ruskog putničkog aviona A321 31. oktobra, a sa Turskom su ukinuti čarter letovi, jer je vojska te zemlje oborila ruski vojni avion 24. novembra.

Tokom 2014.godine, Bugarska je bila jedanaesta na listi najomiljenijih destinacija ruskih turista. Tokom te godine u Bugarskoj je boravio 497.661 ruski gradjanin. Ispred Bugarske su bile Turska (oko 3,2 miliona), Egipat (oko 2,5 miliona),Grčka (1 milion), Španija, Tajland, Njemačka, Kina, Italija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kipar (izmedju milion i 500.000 turista).

Tokom prvog polugodišta ove godine, prema broju ruskih turista, Bugarska je pala na 14. mjesto, a pretekli su je Češka, Francuska i Vijetnam.

Ekonomske vesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *