Budžet Opštine Budva 39,9 miliona eura

Dodajte komentar
Budva

Budžet Opštine Budva za narednu godinu biće 39,9 miliona eura, i po svoj prilici, gotovo svi oni koji očekuju novac iz opštinske kase, dobro će osjetiti restrikcionu politiku, koju je najavila gradska vlast na čelu sa predsjednikom Srđom Popovićem.

Popović je i najavio da će naredne godine biti stabilizacija finanijske situacije, što je i nacrtom budžeta za 2016, defitivno provedeno u praksu. 

Da će se znati kuda svaki euro ide, te da su troškovi “srezani“, pobrinula se novopostavljena sekretarka za finanisije Jelena Baštrica, koja “potpisuje” budžet.

Opštinska kasa biće punjena uglavnom od naplate poreza i komunlija, dok će veliki dio novca, nešto više od deset miliona eura, biti utrošeno na otplatu dugova.

“Planirani prihodi po osnovu poreza iznose 14.976.000 i čine 37,46 odsto ukupnih primitaka. Prihodi od poreza na nepokretnosti planirani su u ukupnom iznosu od 11 mioiona eura, dok će prihodi od poreza na promet nepokretnosti iznositi dva miliona eura. Planirana naplata prihoda po osnovu taksi u 2016. godini iznosi 920.000 eura, dok planirani prihodi po osnovu naknada iznose 13.230.000 eura. Prihodima od naknada obuhvaćeni su prihodi po osnovu naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta , odnosno  komunalije, u iznosu od  11,5 miliona eura, i to 6,2 miliona eura od prvnih  lica, i 5,3 miliona eura od građana. Prihod od naknade za korišćenje morskog dobra biće u iznosu do 1,3 miliona eura”, navodi se u brazloženju nacrta budžeta za 2016. koji se nalazi na javnoj raspravi.

Opština očekuje da od prodaje svje imovine naredne godine inkasira 1,5 miliona eura, dok je budžetom za 2016.godinu planirano je kreditno zaduženje u iznosu od 750.000 eura.

“U okviru stavke “Ostali prihodi” planiran je prihod od  tri miliona eura koji se očekuju od JP ‘’Vodovod i kanalizacija. Tim prihodom će se finansirati dio naših obaveza za kapitalni projekat tretmana i prečišćavanja otpadnih voda u Bečićima”, navode u Opštini.

Kada je riječ o potrošnji, budžetom za narednu godinu za kapitalne izdatke opredijeljeno je 13 miliona eura, a odnose se na uređenje lokalne infrastrukture. Novac za investicije biće isključivo obezbjeđivan od naplate komunalija i prodaje opštinske imovine, upravo u iznosu od 13 miliona eura.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *