Stvari koje su zajedničke milionerima

Dodajte komentar

Svi imamo uvrežena mišljenja o milionerima. Uglavnom su u pitanju stereotipi i negativne konotacije. Rijetko razmišljamo o njihovim vrlinama i navikama. Biti milioner ne znači biti gramziv i imati sreće. Naprotiv. Evo 10 stvari koje niste znali o milionerima. Možda ćete neke od ovih dobrih navika i sami usvojiti.

Milioneri su vrijedni radnici

U studiji koju je među najbogatijima sproveo Spectrem, čak 94% milionera ocjenilo je veliki rad kao faktor broj jedan za svoj uspjeh. Bilo da je u pitanju kontinuiran rad na jednom projektu počevši od nule, kakav je slučaj sa Sem Veltonom, osnivačem Walmarta, ili stalno eksperimentisanje i nove ideje – Stiv Džobs i njegov Apple.

Ako želite da postanete milioner, mnogo rada se podrazumijeva. Što prije to prihvatite biće vam lakše, posebno ukoliko imate ambiciju čije ispunjenje podrazumeva bogatstvo.

Većina milionera je samostalno stigla do uspjeha

Danas, samo 18% čine milioneri koji su naslijedili svoje bogatstvo, i taj procenat nastavlja da pada. Velika većina milionera starotavala je sa malim sredstvima, a neki dolaze iz krajnjeg siromaštva. Neki od najpopularnijih primjera su multimilijarder Karl Ikan, Leri Pejdž, CEO Googla, i Džef Bezos, CEO Amazona.

Ne koristite tuđu, dobru startnu poziciju kao izgovor da se u životu ništa ne može uraditi. Najveći broj milionera je sam stekao svoj imetak. Šansu imate i vi, pitanje je da li želite da je iskoristite.

Milioneri žele da i vi postanete milioner

Milioneri razumiju da na svijetu postoji dovoljno novca da se i vi obogatite i to im pomaže na više načina. Više milionera znači više biznisa i poslovnih poduhvata, što svima donosi korist i otvara nove mogućnosti. Robert Kijoaski  i Donald Tramp su čak napisali knjigu pod naslovom „Zašto mi želimo da vi budete bogati”. Živa istina. Za ambicioznije milionere, biznis nije bitka.

Milioneri ne znaju sve

Milioneri nisu sveznalice neznalice. Naprotiv, stručnjaci su za jednu ili nekoliko oblasti, ali nikako previše. Milioneri umiju da prepoznaju u čemu su dobri i šta je njihova strast – a onda posvećuju život tome.

Dakle, prestanite da pokušavate sve i svašta – zapitajte se u čemu ste najbolji i šta volite da radite. Fokusirajte se na tu jednu stvar.

Milioneri imaju više izvora prihoda

Ovo nije pitanje raznolikosti, već povećanja bogatstva kroz više simultanih izvora. Milioneri prvo otkriju svoju specijalnost i šire je. Za stvaranje velikog imetka skoro da je obavezno imati više izvora. Voren Bafet i Džef Bezos su dobri primjeri ove prakse. Još jedna dobra strana višekanalnog priliva jeste da ukoliko postoji opasnost da jedan od njih presuši, postoji drugi koji bi mogao preuzeti njegovu ulogu. Ne treba mnogo razmišljati da shvatite šta se tada dešava.

Znači, treba da što prije počnete da razmišljate gdje sve postoji prostor za vašu zaradu. Probajte različite stvari i pristupe, ali znajte u kom pravcu idete prije nego što krenete.

Milioneri visoko vrednuju obrazovanje

Iako ima mnogo slučajeva da su milioneri napustili fakultete (možda najpoznatiji primjeri jesu Mark Cukerberg, osivač Facebooka i Met Mulenveg, osnivač WordPressa), ovo ne znači da oni negativno gledaju na obrazovanje. Jedino zajedničko svim milionerima jeste da umiju da razgraniče neupotrebljivo od upotrebljivog obrazovanja. Obrazovanje nakon koga ne možete da nađete čak ni zaposlenje na niskoj poziciji očito nije put do prvog miliona.

Dakle, pronađite obrazovanje koje pravi razliku. Potrebna vam je škola koja ispunjava zahtjeve vremena u kome živimo.

Milioneri sebe ne smatraju bogatim

Čak i ako ste milioner, uvijek će postojati gomila ljudi koji su bogatiji od vas. Zato milioneri sebe ne doživaljavaju kao bogate. Svi definišemo uspjeh osvajanjem sljedeće karike u lancu. Ono što je za vas unapređenje ili povišica, za milionere je sljedeći milion ili milijarda.

Lekcija koja se može izvući jeste da treba biti srećan sa onim što imate. To što se, za vaš ukus, pravi uspjeh nalazi tek na sljedećoj stepenici, ne znači da se ne može uživati na poziciji na kojoj se trenutno nalazite.

Milioneri ne izgledaju bogato

Ako ovih dana vidite nekog u novom Mercedesu, znajte da to ne mora nužno da znači da je u pitanju bogataš. Čak postoje velike šanse da je ta osoba do guše u dugovima. Većina milionera živi u prosječnim stanovima ili kućama i vozi i po više godina stare automobile. Njihov fokus je više na pravljenju novca nego na njegovom trošenju.

Nikad se ne obazirite na trendove i tuđa mišljenja. Planirajte svoj budžet pažljivo i promislite prije svakog ulaganja. To je put do bogatstva, dok je nepromišljeno ulijetanje u kredit za automobil put do dugova koji se vremenom mogu samo povećati. Dakle, trošite manje nego što zarađujete.

Milioneri znanju da ne mogu sve sami

Iako su sami stvorili svoj imetak, to ne znači bukvalno sami. Svaki milioner zna da je vrijednost prijatelja, saveznika, mreže i mentora ogromna. Mentori su naročito važni u stvaranju inicijalnog bogatstva.

Ako planirate velike stvari, trebaće vam pomoć. Pametno birajte prijatelje i nađite saradnike koji su bolji od vas. Ne dozvolite da vaša sujeta bude prepreka vašem uspjehu.

Milioneri vole da kupuju, ali ne kao i ostatak svijeta

Navika da redovno idete u šoping može se loše završiti. I milioneri idu u šoping, ali oni kupuju vođeni drugim modelom razmišljanja. Ulažu u stvari koje i nakon kupovine imaju tržišnu vrijednost. Da li su u pitanju biznisi, softver, antikviteti ili akcije, zajedničko im je da mogu donijeti profit – možda i veći od inicijalnog ulaganja.

Preusmjerite se na kupovinu neophodnog. Kupovina nepotrebnog, to je odlika siromašnih. Zato, kupujte pametno. Ne morate biti škrtica da biste imali sve što vam je potrebno.

Danas postoje hiljade milionera širom svijeta. Ovo su njihove zajedničke karakteristike. Važe čak i za milijardere. Izvucite pouku iz svake i usvojite znanje i navike milionera. Možda ste vi sljedeći.

Izvor: Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *