Srbija bi da kupi 11 odsto CGES-a a zainteresovana je i za Elektroprivredu

Dodajte komentar

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć mogućnost kupovine 11 odsto većinski državnog Elektroprenosa Crne Gore (CGES), a potvrdio je zainteresovanost i za Elektroprivredu (EPCG).U CGES-u je “Vijestima” saopšteno da im to nije poznato.

“Elektromreža Srbije kupuje 11 odsto Elektroprenosa Crne Gore, elektromreže Crne Gore. Imamo neke ideje po tom pitanju”, rekao je Vučić u emisiji “Upitnik” na RTS-u.

Cilj Vlade Srbije je, kako je dodao, da pokuša da kupi i udio u Elektroprivredi Republike Srpske. “Ako se oni sa tim saglase, bićemo spremni da i to kupimo, kao i za EPCG. Imamo želju da se raširimo u regionu i imacemo novae i mogućnost da to kupimo”, kazao je Vučić. On je nedavno kazao da Srbija razmatra kupovinu Luke Bar i da je o tome razgovarao sa premijerom Milom Đukanovićem.

Iz CGES-a, gdje je partner Vladi italijanska Tema, rekli su da prvi put čuju o prodaji udjela Srbiji, jer nije bilo priče ni na nivou ideje.

“Ni italijanska Tema ne bi mogla pregovarati o prodaji dijela svog paketa od 22 odsto bez znanja partnera, odnosno države Crne Gore koja ima 55 odsto akcija”, rekli su iz CGES-a. Oni kažu da znaju da je bilo interesovanja za paket akcija u EPCG, koji posjeduje italijanski A2A. Dogovoreno je da A2A zasad ostaju u Elektroprivredi.

“Manjinski akcionari CGES-a imaju oko 23 odsto akcija. Mada, ima ih oko 8.000, od čega se neki kriju iza kastodi računa, pa je moguće da je sa nekim od njih dogovoreno, ali nam to sada izgleda nemoguće”, rekli su iz preduzeća. Tema sa CGES-om gradi podmorski energetski kabl između CG i Italije.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *