Rezultati stres testova britanskih banaka

Dodajte komentar

Bankarske grupacije Standard Chartered i Royal Bank of Scotland (RBS) neće morati prikupljati dodatni kapital iako su se u nekim područjima “jedva provukle“, pokazali su rezultati stres testa kojeg je nedavnos provela Bank of England (BOE), prenosi Bloomberg.RBS, prema stanju s kraja 2014., loše stoji u udovoljavanju kriterijuma individualnog kapitala, dok Standard Chartered kaska u udovoljenju zahtjeva o osnovnom kapitalu Tier 1 koji govori o finansijskoj snazi.

“Najnovija strategija Standard Chartereda i koraci koje preduzima da osnaži svoju kapitalnu poziciju“ znače da banka ne mora da preda novi plan jačanja kapitala, objavila je BOE. U slučaju RBS-a takođe će biti dovoljna prethodna jačanja kapitala i plan izdavanja duga.

Ovo je drugi javni stres test koji je sprovela BOE u nastojanju da povrati povjerenje ulagača u finansijski sektor sedam godina nakon početka globalne bankarske krize. Najveće britanske banke testirane su na šokove kao što je usporavanje kineske ekonomije, pad ekonomije eurozone, pad cijena robe te pad cijena nafte na 38 dolara po barelu.

Sedam banaka zabilježilo bi pad dobiti od otprilike 151 milijardu dolara više nego tokom finansijske krize.

Prema scenariju stres testa, Tier 1 Standard Chartereda pao je na 5,1 posto (najniža je propisana stopa 4,5 posto), dok je Tier 1 RBS-a pao na 5,9 posto.

BOE je rezultate stres testa objavio zajedno s izvještajem o finansijskoj stabilnosti u kojem navodi neke smjernice o budućnosti kapitalne regulacije. Centralna banka je dala naslutiti kako će postupno povisiti countercyclical-capital buffer sa sadašnjih 0 na 1 posto kako bi prisilila banke da rezerviraju novac kojim će podsticati kreditiranje u uslovima slabljenja ekonomije.

Banke su imale mogućnost da ojačaju svoju kapitalnu poziciju u očekivanju stres testa. U novembru je tako glavni izvršni direktor Standard Chartereda, Bill Winters, otkrio planove o izdavanju prava kojim se želi ojačati Tier 1 s 11,5 na 13,1 posto. Ponuda dionica traje do 10. decembra.

RBS je, predvođena glavnim izvršnim direktorom Rossom McEwanom, prodala američku banku Citizens Financial Group, i riješila se imovine koju je držala u “lošoj banci“ kako bi ojačala kapitalne pozicije.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *