Ovo u Appleu pitaju na razgovoru za posao

Dodajte komentar

Zamislite da idete na razgovor za posao u jednu od najvećih kompanija na svijetu. Naravno da ste nervozni i da vam kroz glavu prolaze sve moguće stvari koje bi vas mogli pitati, no vjerovatno nikad ne možete biti potpuno spremni.

Pa ipak, pomoći će ako saznate kakva su pitanja dosad postavljana, iako pripazite, jer premda mnoga na prvi pogled djeluju jednostavno, kad malo razmislite, odgovor govori puno toga o vama. 

Kao i Google i druge velike tehnološke kompanije, i Apple postavlja tehnička pitanja o vašim prethodnim radnim iskustvima, ali pred vas postavlja i zagonetke na kojima ćete vjerovatno izgubiti ponešto živaca.

Evo presjeka nekolicine pitanja za različita radna mjesta, a na vama je da pokušate odgovoriti na sva – bez previše razmišljanja, piše Time.

1. Objasnite osmogodišnjaku šta je modem i kako funkcioniše.

2. Ko je vaš najbolji prijatelj?

3. Ako imate dva jaja i želite otkriti koji je najviši sprat s kojeg možete baciti jaje a da se ne razbije, kako biste to učinili? Koje je vaše optimalno rješenje?

4. Opišite zanimljiv problem i kako ste ga riješili.

5. Koliko djece se rađa svakoga dana?

6. Imate 100 novčića koji leže na stolu, s tim da ih je 10 okrenuto glavom prema gore, a 90 pismom prema gore. Ne možete vidjeti, osjetiti niti na bilo koji drugi način otkriti koja je strana okrenuta prema gore. Podijelite novčiće na dvije hrpe, tako da je jednak broj glava na svakoj hrpi.

7. Opišite se. Šta vas uzbuđuje?

8. Kad bismo vas zaposlili, na čemu biste voljeli da radite?

9. Postoje tri kutije. U jednoj su samo jabuke, u drugoj naransže, a u trećoj jabuke i narandže. Kutije nisu dobro označene, te ni na jednoj ne piše tačno što se nalazi u njoj. Otvorite samo jednu kutiju, i – bez gledanja – izvucite jednu voćku iz nje. Nakon što vidite koju voćku držite u ruku, možete li označiti tačno sve tri kutije?

10. Zamislite da morate da smirite ljutu mušteriju koja je čekala na pomoć 20 minuta, te je počela negodovati. Uzvikuje da će otići u drugu prodavnicu i tamo kupiti kompjuter koji želi. Riješite ovaj problem.

11. Kako biste pojasnili trošak hemijske olovke?

12. Javi se muškarac koji kod kuće ima stari kompjuter koji više nije nimalo upotrebljiv. Šta ćete učiniti?

13. Jeste li pametni?

14. Koji su vaši nedostaci i šta ste naučili iz njih?

15. Je li vam se ikad dogodilo da se niste slagali sa šefovom odlukom i što ste tad učinili? Dajte nam tačno određeni primjer i objasnite kako ste izašli iz ovih nesuglasica, kako je sve završilo i kako bi vas danas taj šef opisao?

16. Stavite čašu vode na gramofon i počnite polako povećavati brzinu. Što će se prije dogoditi: hoće li čaša pasti, “spotaknuti” se ili će voda početi prskati?

17. Prepričajte mi neki doađaj iz života na koji ste posebno ponosni.

18. Zašto bismo vas zaposlili?

19. Jeste li kreativni? Smislite nešto kreativno!

20. Opišite neko ponižavajuće iskustvo.

21. Što je važnije: rješavanje problema potrošača ili stvaranje povezitivne veze s njim?

22. Zašto je Apple promijenio ime iz Apple Computers Incorporated u Apple Inc.?

23. Vi djelujete kao prilično pozitivna osoba. Šta vas može oneraspoložiti?

24. Pokažite mi, igrajući se, kako biste uvjerili kupca da ste spremni da mu pomognete, koristeći pritom samo glas.

25. Što vas je dovelo ovdje danas?

26. Kad bi dobili aplikaciju punu sličica koje se s vremenom otrcaju, koju biste strategiju koristili kako biste se tokom vremena rješavali sličica koje se koriste u negativne svrhe?

27. Ako dobijete teglu punu parnih i neparnih kovanica, iz koje uzmete jednu kovanicu, te je zatim protresete tri puta prije nego izvučete nove kovanice, koja je šansa da ste izvukli parnu ili neparnu kovanicu?

28. Koji vam je bio najbolji dan u posljednje četiri godine? A najgori?

29. Kad uđete u Apple prodavnicu kao kupac, šta primijetite u vezi prodavnice i kako se osjećate kad tek uđete?

30. Zašto želite da se pridružite našoj ekipi i šta bi vam nedostajalo sa sadašnjeg posla ako odlučimo da vas zaposlimo?

31. Kako biste testirali omiljenu aplikaciju?

32. Što biste željeli da radite za pet godina?

33. Kako biste testirali toster?

Izvor: Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *