Hrvatska uvodi porez na kapitalnu dobit

Dodajte komentar

Od sljedeće godine u Hrvatskoj se uvodi porez na kapitalnu dobit po stopi od 12 posto, odnosno oporezivanje zarade od trgovanja dionicama, koje, prema mišljenju učesnika na tržištu, nije dobro došlo, ne zato što će se porez morati plaćati, nego zbog tehnike obračuna, koja će, prema najavama učesnika s tržišta, odbiti od ulaganja ionako mali broj malih investitora, piše Večernji list.

 “Očekujemo da će to poresko opterećenje imati negativan uticaj na tržište kapitala zbog nepovoljnog načina obračuna, prijave i plaćanja samog poreza za koje smatramo da nije primjereno našem tržištu, a i ekonomski je neefikasno. Posebno će biti obeshrabreni mali investitori koji su značajan generator likvidnosti, a upravo se i na njih računalo kod najavljenih privatizacionih procesa. Svaka promjena u poreskom smislu utiče na sve aktere tržišta, posebno na strane investitore koji uvijek naglašavaju stabilnost poreskog sistema kao važan činilac pri donošenju odluke o tome gdje investirati. Zato Zagrebačka berza izražava priličnu zabrinutost za efekte uvođenja ovog poreza”, komentira Ivana Gažić, predsjednica Uprave ZSE.
Dva su ključna problema u tehnici obračuna – taj da će se svaka stvorena dobit morati prijaviti Poreskoj upravi u roku od sedam dana, pa bi male ulagače koji trguju, na primjer, i dva puta mjesečno, takva praksa mogla odbiti, a bilo bi im, kažu, prihvatljivije da se prijave obavljaju kvartalno. Nadalje, neko ko je u jednoj godini ostvario gubitak na trgovanju određenom dionicom, a sljedeće dobitak, tada taj dobitak prijavljuje Poresnoj, ali nema pravo na kraju godine da prijavi gubitak od prošle, jer je to moguće učiniti samo za godinu kada je gubitak, a istovremeno i dobitak ostvaren. Oporezivanja neće biti ako je riječ o ulaganju dužem od tri godine.
“Poreska uprava u saradnji s relevantnim učesnicima finansijskog tržišta intenzivno radi na izradi predloga izmjena i dopuna Pravilnika o porezu na dohodak kojim će se detaljno propisati postupak utvrđivanja, obustave i uplate predmetnog poreza”, odgovaraju u Poreznoj upravi.
Na tržištu Hrvatske aktivno trguje oko 200 do 250 hiljada malih ulagača. Može se pretpostaviti da će sada novac preseliti u investicione fondove ili banke.
“Društvo za upravljanje investicionim fondovima preuzeće obvezu plaćanja poreza i obavještavanja Poreske uprave o obračunatom i naplaćenom porezu na kapitalnu dobit ulagača”, kaže Silvana Milić, članica uprave PBZ Investa. Ovaj porez uvodi se dijelom zbog pravednosti, nakon što je 2012. uvedeno oporezivanje dividendi i udjela u dobiti te od ove godine kamata na štednju.
Izvor: Banka
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *