U opštinama previše činovnika

Dodajte komentar

Broj zaposlenih u javnoj upravi porastao je u Crnoj Gori i pored zalaganja da se taj sektor reorganizuje a broj službenika smanji, posebno na lokalnom nivou.Raspoloživi podaci pokazuju da se cilj ne realizuje u skladu sa planiranom dinamikom, te da je do smanjenja broja zaposlenih došlo samo u pojedinim sektorima, dok je na nivou ukupnog javnog sektora povećan broja za 1.705, od čega na lokalnom nivou povećanje iznosi 1.270, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz Ministarstva podsjećaju da je plan reorganizacije javnog sektora usmjeren na postizanje dvostrukog efekta: pa je tako pored potrebe za smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru pod kojim se podrazumijevaju institucije kako na državnom, tako i na lokalnom nivou neophodno obezbijediti da manji broj zaposlenih efikasnije pruža javne usluge građanima, piše Pobjeda.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova ukazuju da, očito, nije lako naći mjeru, izbjeći glomazan i spor birokratski aparat a istovremeno pojačati efikasnost javne uprave što je predmet brojnih strategija čija se primjenja razrađuje u proteklih gotovo deceniju i po.

Kako preciziraju iz sektora MUP-a za odnose sa javnošću, podaci su ukazali da je potrebno preispitati ciljeve i konkretne aktivnosti utvrđene strateškim dokumentima, tako da se prilikom pripreme novog strateškog dokumenta za period 2016-2020, čija izrada je u toku, prepoznaju dalji pravci reorganizacije, odnosno racionalizacije javnog sektora.

„Gotovo sve opštine imaju veći broj zaposlenih od evropskog standarda koji iznosi četiri zaposlena na hiljadu stanovnika. Neke naročito odstupaju od tog standarda kao što je opština Budva“, ističu u MUP-u.

Na osnovu inspekcijskih nadzora koji su urađeni tokom ove godine Upravna inspekcija je utvrdila da opština Berane ima 283, opština Bar 254, opština Budva 333, opština Ulcinj211, opština Tivat 80, opština Šavnik 41, opština Pljevlja 275, opština Kolašin 133, opština Plav 103, opština Andijevica 41 i opština Podgorica 568 lokalnih službenika i namještenika.

„Ovo su brojke bez zaposlenih u javnim preduzećima, a u ovaj broj zaposlenih ne ulaze lica koja su radila po ugovoru o djelu ili ugovoru o privremenim ili povremenim poslovima jer su inspektori ukazali da se na taj način krše odredbe Zakona o državnim službenicima i namještenicima. Naređeno je da se takvi ugovori raskinu i da se ubuduće ne zaključuju za obavljanje poslova iz djelokruga lokalne uprave“, ističu u MUP-u.

Kako se navodi, da bi se saniralo stanje i obezbijedila održivost opterećenih opštinskih javnih finansija, precizira se da su preduzete, u saradnji sa resornim ministarstvima i Vladom, mjere reprograma poreskog duga i refinansiranja kreditnih i drugih obaveza.

„U ugovorima o reprogramu duga koje su opštine potpisale sa Ministarstvom finansija, utvrđena im je i obaveza da smanje broj zaposlenih. Važan zadatak tokom trajne sanacije finansijskog stanja u opštinama i obezbjeđenju dugoročne održivosti lokalnih javnih finansija predstavljaće smanjenje javne potrošnje na lokalnom nivou kroz racionalizaciju strukture organa, smanjenje broja zaposlenih u opštinama, kao i unapređenje zakonskog okvira koji će obezbijediti finansijsku održivost jedinica lokalne samouprave saglasno nadležnostima koje one imaju“, smatraju u MUP-u.

Precizne su smjernice, strategija se zna, ali ostaje pitanje kako u djelo sprovesti, odnosno kako obezbiediti održiv sistem javne, tj. lokalne uprave.

„Konkretno, na koji način će jedinice lokalne samouprave planirati i realizovati smanjenje broja zaposlenih, zavisi od kadrovske politike samih opština koje su po Ustavu Crne Gore i Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi samostalne u odlučivanju. Ono što je Vlada Crne Gore preporučila predsjednicima opština i gradonačelnicima glavnog grada i prijestonice je da, shodno obavezi iz člana 57 stav 1 tačka 3 Zakona o lokalnoj samoupravi, a u skladu sa politikama i planovima jedinica lokalnih samouprava, obezbijede smanjenje broja zaposlenih i unapređenje kadrovskog planiranja“, zaključuju u MUP-u.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *