Kraj zlatnog doba za svjetske brokere

Dodajte komentar

Nekada su nazivani “gospodarima univerzuma” i činilo se da “žurka” nikada neće prestati u profesiji koja je povezivana sa šampanjcem, brzim autima i životom.

Međutim, “zlatni dani” za brokere iz Londona su završeni nakon 30 godina života u izobilju, jer hiljade njih sada moraju da se suoče sa “stvarnim životom” budući da banke režu troškove i smanjuju obim poslovanja, piše Rojters.

Pooštravanje propisa u industriji čija je reputacija ugrožena još od globalne finansijske krize iz 2008, i niz skandala sa manipulacijama na tržištu dovode do otpuštanja velikog broja brokera, a u prilog im ne ide ni rapidan razvoj tehnologije koji omogućava da berzanske trgovce zamijene brži i jeftiniji kompjuterski algoritmi.

U trećem kvartalu ove godine, banke su dodatno srezale troškove, a to su, prije svega, osjetili zaposleni u finansijskom sektoru Londona.

“U početku je bilo sjajno, imali smo velike timove, a kada je i bio loš dan znali smo da će uslijediti dobar. Odlazak na posao je bio zabava, uopšte to nisam posmatrao kao posao”, rekao je bivši broker Filip Rands, koji je radio na nekoliko funkcija u evropskim i azijskim banakama prije nego što je napustio bankarski sektor 2013.

“To nije stvarni svijet. Kada iz njega izađete, shvatite da je veoma teško upotrebiti vaše vještine u stvarnom svijetu”, dodaje on.

Iako je broj radnih mjesta u finansijskom sektoru u Londonu porastao od 2009, broj radnika direktno uključenih u berzansko trgovanje je potonuo, pokazuju podaci grupacije Siti JuKej (TheCityUK).

Na kraju prošle godine u sektoru trgovanja akcijama radilo je 9.400 ljudi, 42 odsto manje u odnosu na 16.400 iz 2009. Istovremeno je broj radnika u finansijskom sektoru skočio za 17 odsto na 248.600.

Napredak tehnologije je u protekloj deceniji doveo do dramatičnog rasta automatizacije trgovanja. Na valutnim tržištima danas 70 odsto posla obavljaju algoritmi, u odnosu na 30 odsto iz 2007, pokazuje istraživanje Banke za međunarodna poravnanja.

Brojne banke su tokom trećeg kvartala najavile desetine hiljada otkaza, u okviru kojih berzanski trgovci u Londonu neće biti pošteđeni.

Švajcarska banka Kredi Svis ukinula je 100 radnih mjesta u Londonu ovog mjeseca, a u planu je ukidanje još 100, sve u okviru planiranih 2.000 otkaza u prestonici Britanije.

Njemačka Dojče banka najavila je čak 9.000 otkaza, a već je preselila hiljade radnika iz skupog Londona u jeftiniji Birmingem. Standard Čarterd planira ukidanje 15.000 radnih mjesta do 2018.

HSBC planira ukupno 50.000 otkaza, a “Barkliz” 19.000 u naredne tri godine.

Nekoliko skandala sa manipulacijama na finansijskom tržištu od 2008. samo je doprinelo kaljanju ugleda brokera u očima javnosti, regulatora i akcionara banaka.

Banke su morale da plate desetine milijardi dolara na ime kazni i poravnanja zbog neuspjeha da spriječe manipulacije njihovih brokera, koji su mnoge malverzacije dogovarali mejlovima i telefonom.

Koliko su brokeri nisko pali ilustruje činjenica da berzanski trgovci u jednom globalnom bankarskom gigantu sami plaćaju račune za mobilne telefone, dok njihovim kolegama iz sektora investicionog bankarstva firma plaća račune, rekao je izvor iz bankarskog sektora za Rojters.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *