Banke prije otvaranja računa klijente pitaju o vezi sa državnim funkcionerima

Dodajte komentar

Prije nego otvore bilo koju vrstu računa kod banaka građani moraju da popune formular u kome treba da odgovore na pitanje da li su u srodstvu sa najvišim državnim funkcionerima. Jedan građanin, koji se obratio redakciji „Dana”, htio je da iskoristi mogućnost za dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu ali su mu u banci tražili da popuni pomenuti formular, što je on odbio.Ne znam zašto je bitno da li sam u srodstvu sa premijerom Milom Đukanovićem ili predsjednikom države Filipom Vujanovićem. Ne smatram to toliko bitnim, ako hoću da mjesečno uđem u dozvoljeni minus od sto eura.

Trebalo je da odgovorim jesam li u srodstvu sa predsjednikom parlamenta, kao i da li sam u srodstvu sa nekom ličnošću koja je politički eksponirana. To jasno odslikava stvari u našoj državi kazao je revoltirani građanin, kome su iz banke kazali da neće odobriti dozvoljeni minus ukoliko ne popuni formular.

Kazali su mi da taj formular sprečava finansiranje terorizma i pranje novca i da pomoću toga prate tokove novca lica koja su politički eksponirana kako bi sprečavali zloupotrebe. Djeluje nevjerovatno da pomoću tog običnog papira mogu išta da kontrolišu. Neko može da napiše da mu je Milo brat i šta to dokazuje? Totalna besmislica kazao je građanin koji se telefonskim putem požalio redakciji „Dana”.

Banke, međutim, tvrde da se taj formular mora popuniti i da je on u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranjem terorizma.

Sve banke u Crnoj Gori su u obavezi da prilikom otvaranja bilo koje vrste računa tekući, kreditni, štednja i slično, izvrše neophodnu identifikaciju lica koje otvara račun, pa je to slučaj i sa našom bankom. Identifikacija klijenta, između ostalog, podrazumijeva i provjeru da li je lice koje otvara račun politički eksponirano lice. Ova provjera se sprovodi popunjavanjem formulara koji je propisan smjernicama za analizu rizika kod banaka radi sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma donijetim od strane Centralne banke, a u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji osim ovog propisuje i ostale načine idengifikacije lica koja otvaraju račun u banci saopštili su „Danu” iz Sosijete ženeral banke.

Iz NLB Montenegro banke takođe navode da su klijenti obavezni da popune traženi obrazac prilikom uspostavljanja odnosa sa bankom.

Obrasci se moraju popuniti prilikom otvaranja računa, minusa, ostvarivanja prava na kredit, žiriranja i slično saopštili su iz te banke.

Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma donesen je u julu prošle godine i prema njemu institucije su u obavezi da izvrše, između ostalog, identifikaciju lica zatim da sprovode mjere identiteta i praćenja poslovanja politički eksponiranih lica.

Bez žalbi ombudsmanu

Bankarski ombudsman Halil Kalač kazao je da se do sada klijenti banaka nijesu žalili na formular u vezi sa Zakonom o sprečavanju pranja novca.

Naravno, kao i uvijek, građani mogu da se jave ombudsmanu ako smatraju da su banke u bilo čemu prekoračile svoja ovlašćenja, rekao je Kalač.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *