Pozitivno ocijenjena 43 preduzeća

1 komentar

Kroz projekat Excellent SME koji realizuje Privredna komora PKCG do sada su 43 crnogorska preduzeća pozitivno ocijenjena u procesu evaluacije za sticanje tog sertifikata, a 17 su nosioci znaka.Iz PKCG je saopšteno da je isticanje uspješnih privrednih subjekata, njihovo povezivanje sa takvim preduzećima u Crnoj Gori i inostranstvu, osnovni cilj nove usluge PKCG Excellent SME, koju realizuje sa agencijom Coface, specijalizovanom za oblast osiguranja potraživanja.

Ta aktivnost Komore usmjerena je ka efektuiranju kvaliteta koji posjeduju dobri privredni subjekti. Uspješna srednja, mala i mikro preduzeća u Crnoj Gori se prijavljuju za sertifikat Excellent SME, sa željom da postanu prepoznatljiva na širem tržištu, kao i da se smanji rizik poslovanja.

“Sertifikat se izdaje ako preduzeće zadovoljava definisane kriterijume, koje po međunarodno priznatoj metodologiji obrađuje Coface, i važi godinu, ukoliko u međuvremenu bonitet preduzeća ne padne ispod propisane ocjene”, navodi se u saopštenju.

Glavni benefiti za nosioce sertifikata su jasno označen dobar bonitet preduzeća i veća kredibilnost u očima stranki i poslovnih partnera. Osim toga, učešće u tom međunarodnom projektu omogućava umrežavanje kompanija koje su nosioci sertifikata, besplatnu procjenu rizika ulaganja na stranom tržištu, olakšice prilikom prikupljanja tenderske dokumentacije, veću vidljivost kompanije na sajtu Privredne komore i druge povoljnosti.

Projekat se realizuje i u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Rumuniji, Italiji, Bugarskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, a obavještenja o svim nosiocima sertifikata u ovim zemljama nalaze se na sajtu www.excellentsme.com.

“Sve je veće interesovanje za uključivanje u taj ‘klub uspješnih’, tako da se i druge zemlje pripremaju da postanu dio projekta. Jednom godišnje sastajaće se nosioci nosioci ovog znaka, čime će preduzeća iz Crne Gore imati mogućnost neposrednog povezivanja sa najboljim kompanijama u zemljama koje su u tom projektu”, rekli su iz Komore.

U okviru saradnje Privredne komore sa francuskom kompanijom specijalizovanom za oblast osiguranja potraživanja – Coface, koja je razvila mrežu u više od 200 zemalja svijeta, biće realizovane i edukacije, kao i podrška prilikom organizovanja poslovnih foruma crnogorskih privrednika sa stranim.

U PKCG je u septembru organizovan seminar na temu Naplata potraživanja i analiza finansijskih izvještaja. Kroz primjere iz poslovne prakse, ukazano je na značaj i važnost provjere poslovnih partnera kroz modele analize finansijskih izveštaja, a privrednicima su predstavljeni modeli uspješne vansudske i sudske naplate potraživanja, koji su u skladu sa EU principima.

U najavi je novi seminar koji će biti posvećen finansijskim rizicima. Privredni subjekti, nosioci sertifikata Excellent SME u Crnoj Gori, biće pozvani da predlože teme edukacija koje će doprinijeti rasvjetljavanju izazova i nalaženju rješenja za izvrsno poslovanje.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Sjajna ideja z projekat. Ali ovdje se postavlja logicno pitanje, da li je institucija koja izdaje certifikate uopste kompetentna da potvrdi izuzetnost kada su sami sve osim to. Na kraju sve se zavrsi u formi a stalno se udaljujemo od sustine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *