Huawei predstavio Mate 8, najnapredniji telefon do sada

Dodajte komentar

Kao što je bilo i očekivano, Huawei je predstavio Mate 8 telefon koji se naziva kompanijinim najnaprednijim flagship smartfonom do sada. U skladu sa onim što su i govorili dosadašnji izvještaji, smartfon ispod haube ima Kirin 950 SoC koji izrađuje upravo kompanija Huawei i koji dolazi sa osmojezgarnim procesorom (četiri Cortex A72 jezgra koja rade na 2,3 GHz i dodatna četiri jezgra za uštedu energije).

Pored toga, treba reći da se telefon odlikuje 6-inčnim ekranom Full HD rezolucije, kao i Android 6.0 Marshmallow operativnim sistemom uz EMUI 4.0 interfejs. Tu je takođe i i5 koprocesor koji podržava prepoznavanje glasa, sve funkcije senzor haba, FLP navigaciju a pored toga i redukuje potrošnju bazirano na lokaciji.

Izrađen od aluminijuma sa 2.5D staklom, Mate 8 ima i skener otiska prstiju. Ostali detalji će biti objavljeni kada Mate 8 bude zvanično predstavljen na CES 2016 sajmu (iako se već sada može čuti da će imati 3 GB RAM i 32 GB interne memorije uz varijantu sa 4GB RAM i 64 GB, kameru od 16 megapiksela kao i bateriju od 4000mAh), nakon čega će i biti dostupan u prodaji u prvom tromjesečju sljedeće godine.

Huawei Mate 8 je zvanično predstavljen u Kini, a internacionalno predstavljanje se očekuje u januaru, na CES 2016 sajmu u Las Vegasu. Samim tim, u ovom trenutku nemamo cijene na svjetskom tržištu kao ni datum internacionalne objave. Međutim, Huawei je objavio datum početka prodaje i cijene na kineskom tržištu, što je dobra početna tačka da shvatimo gdje bi telefon trebalo da se pozicionira na tržištu. Pogledajmo kako izgleda cjenovni opseg po modelima:

3 GB RAM, 32 GB: 470 dolara

4 GB RAM, 64 GB: 580 dolara

4 GB RAM, 128 GB: 690 dolara

Izvor: Benchmark, B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *