EPCG i Škoda Praha potpisuju ugovor početkom decembra

Dodajte komentar

Nakon direktnih pregovora između Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i češke Škode Prahe, koji je prvorangirani ponuđač za projekat izgradnje drugog Bloka Termoelektrane Pljevlja, potpisivanje ugovora se očekuje tokom decembra, saopšteno je nakon sastanka predstavnika ove kompanije koji su održani u Podgorici i Pljevljima. Navedeno je da su tehnički uslovi uglavnom dogovoreni, na osnovu uslova koje je u prethodnom periodu postavila EPCG svim ponuđačima, pa će fokus u nastavku razgovora biti na finansijskim i pravnim aspektima.

Kako je kazao direktor TE Pljevlja Luka Jovanović, pregovori se odvijaju u tri pravca pravnom, ekonomskom i tehničkom.

“Dinamika pregovora je prema ranije ustaljenim tehničko-tehnološkim dogovorima, a sve u cilju dobijanja jednog energetskog subjekta koji će biti u skladu sa svim evropskim elektroenergetskim regulativama”, pojasnio je on.

Prema riječima Ričarda Kube, vođe projekta ispred kompanije Škoda Praha, u junu su od EPCG primili pismo namjere i od tada su počeli pregovore u tri različita pravca.

“To su tehnički i ugovorni detalji, kao i pravni u smislu dobijanja raznih dozvola za gradnju”, naveo je on.

Trenutno se u najvećem dijelu pregovara o ekonomskim uslovima kao i o visini cijene projekta, u cilju finalnog definisanja početno ponuđene cijene od 338,5 miliona eura. Vezano za projekat toplifikacije Pljevalja predviđeno je da novi blok TE Pljevlja bude toplotni izvor za potrebe sistema toplifikacije grada.

Ugovor će stupiti na snagu tek nakon finalne potvrde o ekonomskoj isplativosti projekta, kao i obezbjeđenja potrebnih finansija, a plaanirano je da se prije stupanja na snagu potpiše novi međudržavni sporazum između Češke i Crne Gore koji bi trebao da omogući mnogo jednostavniju realizaciju cijelog projekta. Nakon potpisivanja tog ugovora Vlada ga dostavlja Skupštini na usvajanje.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *