Za devet mjeseci iz zemlje se odlilo 75 miliona eura

1 komentar

Ukupan priliv stranih direktnih investicija SDI u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 601,6 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 75,2 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke CBCG.

Investicije su u odnosu na isti prošlogodišnji period zabilježile značajan rast, dok je ukupan odliv smanjen 17 odsto.

Odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio je 19,8 miliona eura, dok se na povlačenje novca nerezidenata investiranog u Crnu Goru odnosilo 55,4 miliona eura.

Neto strane direktne investicije, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prvih devet mjeseci iznosile su 526,4 miliona eura, što je 101,6 odsto više nego u uporednom periodu, navedeno je u novom Biltenu CBCG.

“Povećanje neto priliva je većim dijelom rezultat značajnog rasta priliva po osnovu ulaganja u domaće kompanije i banke, kao i manjeg povlačenja stranih investicija u poređenju sa istim periodom prošle godine“, saopšteno je iz CBCG.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 410,7 miliona eura, što čini 68,3 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 108,9 miliona eura, a u preduzeća i banke 301,9 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 185,4 miliona eura ili 30,8 odsto ukupnog priliva. Povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosila su 5,5 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Dobro je da je danas CB CG ipak dala jasne podatke jer jucerasnji podaci Vladine agencije za amaterisanje oko ove ozbiljne teme su bili primjetno nestrucni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *