Još se ne zna da li se CKB ogriješila o 2.000 klijenata

2 komentara

Centralna banka ni nakon dva mjeseca nije okončala kontrolu tokom koje je trebala da utvrdi da lije CKB prekršila zakon kadaje polovinom septembra objavila imena2.000klijenata sa adresama kojijoj, kako navode, duguju po kreditnim karticama i ovedraftu.Postupak kontrole CKB još nije okončan. Izvještaji Centralne banke o kontroli su povjerljivi i ne objavljuju se ni u kojem vidu tokom trajanja procesa kontrole saopštili su Pobjedi iz Centralne banke.

Sredinom septembra CKB je objavila spisak u jednom mediju po hiljadu imena u dva dana. Na spisku dužnika su bila i ,,zvučna imena”, kao što je nekadašnji generalni direktor Željezare u Nikšiću Vadim Lejbenzon i kompletan tadašnji menadžerski tim te kompanije Sergej Naoimov, Sergej Teljegin, Konstantin Bobirjev,

Maksim Mosijevic, Sergej Sibistij, Igor Alfjorov, Boris Seresevskij, Svetlana Gerasimenko i Bogdan Boljeci. Tu je bio i bivši direktor Kombinata aluminijuma Podgorica Adolf Zalcman, Vjačeslav Lajbman, Damjan Hosta, Valeri Kocko,

Dirk Dubeldam, Ognjen Bonaci i Andreas Papadakis. Na spisku je i predsjednik Strateks grupe Nil Emilfarb, koji je zbog toga tada najavio tužbu protiv CKB uz zahtjev za odštetu i gašenje računa 28 kompanija i 160 radnika koji primaju platu preko te banke.

Dva dana nakon objavljivanja imena Centralna banka je, odgovarajući na pitanje Pobjede, najavila da će provjeriti da li je Crnogorska komercijalna banka objavljivanjem preko dvije hiljade imena klijenata koji im duguju po kreditnim karticama prekršila zakonske odredbe o tajnosti podataka.

CBCG će, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, preduzeti mjere za provjeru svih činjenica vezanih za objavljivanje ovih podataka i u slučaju da utvrdi da su prekršene zakonske odredbe o tajnosti podataka, prema banci će preduzeti odgovarajuće mjere rekli su Pobjedi iz CBCG 19. septembra.

Dva mjeseca je prošlo, a rezultata nema. U međuvremenu se u ovom dijelu ništa nije primijenilo, pa ni Zakon o bankama, koji u članu 84 reguliše pojam bankarske tajne, kojom se smatraju podaci o vlasnicima i brojevima računa otvorenih u banci, podaci o pojedinačnom stanju depozita i prometu na pojedinačnim računima pravnih i fizičkih lica otvorenih u banci, drugi podaci o klijentu do kojih je banka došla na osnovu pružanja usluga klijentu banke. Bankarska tajna predstavlja poslovnu tajnu.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Ovo je vrhunski SKANDAL. Da banka izađe u javnost sa stanjem potraživanja ili obaveza prema klijentima. To samo govori za koliki Apsurdistan inostrani “bankari” smatraju korisnike svojih enormno skupih usluga iz crnje i gore. Važno je da na spisku nisu miljenici đukanovića a o kreditu za izgradnju UDG i brojne nekretninske transakcije sa prvom familijom neki drugi put. Kakva im je “država” takve i “bankare” imaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *