Tužilaštvo istražuje sumnjive transakcije u šest banaka

1 komentar

Specijalno tužilaštvo pokrenulo je izviđaj povodom obavještenja Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma o transakcijama šest banaka za koje postoji osnov sumnje da su prale novac.– Obavještenja iz Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma iz Vrhovnog državnog tužilaštva dostavljena su na nadležnost Specijalnom državnom tužilaštvu, radi utvrđivanja da li postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti – saopšteno je Pobjedi iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, podsjetimo, saopštila je početkom novembra da je podnijela VDT-u i Centralnoj banci osam inicijativa za šest banaka kod kojih su postojale indicije da nijesu postupale u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca.

Iz Uprave su tada objasnili da ne mogu saopštiti imena banaka koje su kontrolisane i u čijem radu su utvrđene nepravilnosti. Obrazložili su da su podaci i predmeti koji se obrađuju označeni sa određenim stepenom tajnosti u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka. Iz Centralne banke Pobjedi su ranije saopštili da su dobili izvještaj, ali da nijesu ovlašćeni da pružaju informacije o tim pitanjima.

– Dokumenta i podaci koje Uprava za sprečavanje pranja novca dostavlja Centralnoj banci označeni su određenim stepenom tajnosti i Centralna banka ih može koristiti samo u svrhu za koju su dostavljeni, to jest za sprovođenje nadzora, a Uprava zadržava pravo informisanja o korišćenju dostavljenih dokumenata i podataka koje ti dokumenti sadrže – saopštili su Pobjedi iz Centralne banke.

 

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Samo u 6 banaka od 12 u CG? Pa ne misle valjda da su enormne desetine miliona EUR “stranih investicija” od 2002 pa kasnije čiste. Posebno od “investitora” tipa Marovići, Šarići i slični a sve stiglo preko računa u cg bankama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *