SAD bliže odluci koju cijeli svijet iščekuje

Dodajte komentar
FED

Privreda SAD je u trećem kvartalu napredovala brže nego što se prvobitno smatralo da može. To bi moglo da podstakne američku Upravu federalnih rezervi (Fed) da poveća kamatne stope idućeg mjeseca.

Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je da je bruto domaći proizvod (BDP) najveće svjetske privrede u trećem kvartalu porastao 2,1 a ne 1,5 odsto kako je prvobitno procijenjeno, prenosi Rojters.

Revidiranje rasta BDP-a u skladu je sa očekivanjima ekonomista. Na podizanje procjene privrednog rasta uticala je revizija naviše podataka o potrošnji preduzeća na opremu i investicija u građevinskom sektoru, navodi ministarstvo, dodajući da je domaća potrošnja, iako blago smanjena, i dalje bila snažna.

Na osnovu rezultata iz trećeg tromjesečja, američki BDP bi u drugoj polovini 2015. trebalo da poraste najmanje dva odsto.

Očekuje se da će Fed tokom sastanka 15. i 16. decembra podići ključnu kamatnu stopu zbog snažnog rasta zapošljavanja iz oktobra i snažne domaće tražnje.

Domaća potrošnja, koja čini više od dvije trećine američke ekonomske aktivnosti, porasla je tri odsto u oktobru, a ne 3,2 odsto, kako je procijenjeno prošlog mjeseca.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *