Kroz Poresku upravu cure stotine miliona

Dodajte komentar
Sa jučerašnjeg Odbora za ekonomiju

Neadekvatno funkcionisanje Poreske uprave državu košta stotine miliona eura, zato se taj problem mora rješavati što prije, ocijenjenojejuče na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, koji je razmatrao godišnji izvještaj Državne revizorske institucije.Dug

U izvještaju DRI se navodi da Poreska uprava nije stvorila uslove za efikasnu naplatu poreskog duga, a senator dr Branislav Radulović je podsjetio da je lani taj dug porastao za 101,7 miliona eura.

– Iznosio je 551 milion, a u bazi podataka Poreske uprave je evidentiran 721 milion. DRI je konstatovala da evidencija duga u Poreskoj upravi nije jedinstvena, sistematična i ažurna, pa se revizor nije mogao uvjeriti u tačnost podataka kazao je Radulović i naglasio da firme u stečaju i one koje ne rade ne treba držati u bazi podataka jer to stvara nerealnu sliku.

Predsjednik Senata DRI dr Milan Dabović je ocijenio da je Poreska uprava trajan problem.

– Još ne možemo sa sigurnošću tvrditi da informacioni sistem PU podržava kvalitetnu izradu poreskog završnog računa. I dalje ćemo vršiti snažan pritisak da se sistem Poreske uprave sredi i razmišljamo o reviziji poreskog završnog računa kazao je Dabović i pitao da li su u funkciji dva informaciona sistema koja nijesu usklađena.

Rok

Goran Tuponja (Pozitivna) je kazao da je opasno što PU nije stvorila uslove za efikasnu naplatu poreskog duga. Nezavisni poslanik Damir Šehović je kazao da kroz poreski dug cure milioni, naglašavajući da se radi o sistemskom problemu.

Monstat i javni dug

Predsjednik Odbora Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da je Monstat za samo par miliona eura pomjeranja osigurao da javni dug ostane ispod Mastrihtskog kriterijuma od 60 odsto, „iako smo svjedoci da su ti kriterijumi ove godine žestoko probijeni” Zbog toga ćemo, dodao je, sanacioni plan čekati do oktobra 2016. Predsjednik Senata DRI Milan Dabović je kazao da postoji opasnost da javni dug ove godine bude veći od 60 odsto, dodajući da podatke Monstata uzimaju kao tačne i ne žele da spekulišu o visini BDP-a. Dodao je da je popravljena fiskalna diciplina kod centralnog budžeta, ali da slabi prema periferiji.

Tajne avio karte

Radulović je kazao da se ne zna šta u Ministarstvu odbrane ulazi u povjerljive nabavke, ističući da to treba sistemski riješiti.

Tu se navode avionske karte, nabavka računara i neke neprimjerene stvari objasnio je Radulović.

Razbacivanje tuđih para

Lani je za izgubljene sudske sporove iz budžeta isplaćeno 15,6 miliona eura, a predstavnici DRI su za februar najavili rezultate te revizije.

Šehović je pitao da li je ovaj trošak posljedica neodgovornosti čelnika pojedinih institucija. Podsjetio je i da u MUP-u 534 neraspoređena lica primaju platu, ističući da se neracionalno trošenje novca mora rješavati.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *