Triglav grupa ostvarila veću premiju i dobit

Dodajte komentar

Vodeća osiguravajuća i finansijska grupa u Sloveniji i regionu Adria, Triglav grupa, uprkos otežanim prilikama na tržištu osiguranja, u prvih devet mjeseci ove godine je uspješno poslovala.

Kako je saopšteno iz Triglav grupe, u odnosu na lani ostvaren je rast od četiri odsto fakturisane bruto premije osiguranja, što iznosi 718,3 miliona eura.

“To je posljedica realizacije zacrtane strategije, koja donosi razvoj poslovanja u segmentu penzijskih i zdravstvenih osiguranja te jačanje položaja u regionu Adria. Triglav grupa, koja se i u 2015. godini koncentriše na osnovnu djelatnost – osiguranje, prvih je devet mjeseci ove godinezavršila sa 94,9 miliona eura dobiti prije oporezivanja, što je za šest odsto više nego u  istom periodu lani. Poboljšan je i kombinovani koeficijent, koji je iznosio 91,7 odsto”, navodi se u saopštenju.

Lovćen osiguranje AD, koje je dio Triglav grupe, je u prvih devet mjeseci 2015. zadržalo je vodeći položaj na crnogorskom tržištu i skupilo za devet odsto više premije nego u istom periodu prošle godine, 22,4 miliona eura premije.

“U Sloveniji je Zavarovalnica Triglav u odnosu na prvih devet mjeseci lani fakturisala otprilike istu visinu bruto premije osiguranja, 463,2 miliona eura. Premija Triglav Zdravstvene zavarovalnice bila je viša za jedan odsto. U ostalih pet država regiona Adria, na kome posluje Triglav grupa, sva su zavisna osiguravajuća društva povećala premiju u poređenju s istim periodom lani. Najveći rast premije osiguranja i to od 30 odsto realizovan je na srpskom tržištu, dok je u Makedoniji premija viša za 14 odsto, te u Hrvatskoj za sedam odsto. Na tržištu Bosne i Hercegovine sarajevsko osiguravajuće društvo ostvarilo je rast premija od devet odsto, a osiguranje u Banjaluci od osam odsto”, dodaje se u saopštenju.

Triglav grupa i matično društvo poboljšali su kombinovani koeficijent, što ukazuje na uspješnost poslovanja u osnovnoj djelatnosti. Na kraju prvih devet mjeseci 2015. godine koeficijent grupe iznosio je 91,7 odsto, što je za 3,7 odstotnih bodova bolje nego u istom periodu lani, dok je koeficijent Zavarovalnice Triglav iznosio 85,7 odsto, što je bolje za 8,6 odstotnih bodova.

U poređenju s istim periodom lani Triglav grupa je ove godine zabilježila za jedan odsto niže bruto iznose šteta, a matično društvo za četiri odsto niže.

“U ovoj godini nisu zabilježeni veći štetni događaji. Na poslovne rezultate grupe značajno utiču prinosi iz finansijskih ulaganja. Oni su zbog porasta opšteg nivoa kamatnih stopa i zbog posljedičnog pada cijena dužničkih hartija od vrijednosti u odnosu na isti vremenski period lani bili niži za 28 odsto”, piše u saopštenju.

Triglav grupa je treće tromjesečje završila s neto dobiti u visini od 80,9 miliona eura, što je za pet odsto više nego lani. Dobit prije oporezivanja u visini od 94,9 miliona eura bila je u poređenju s proteklom godinom viša za šest odsto. Neto dobit Zavarovalnice Triglav iznosila je 53,8 miliona eura, četiri odsto manje nego lani, dok je dobit prije oporezivanja ostala na lanjskom nivou, 65,9 miliona eura.

Triglav grupa i u ovoj godini ostaje finansijski čvrsta i stabilna, što potvrđuju ocjene boniteta “A-” bonitetnih agencija Standard &Poor's i A.M. Best, s pozitivnom srednjoročnom prognozom. Čvrsti osnov za uravnoteženo poslovanje i za obezbjeđivanje dugoročne sigurnosti osiguranika pokazuju bruto tehničke rezerve u vrijednosti od 2.606,8 miliona eura i ukupna vrijednost kapitala u visini od 690,0 miliona eura.

Predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je rekao da rezultati ovogodišnjeg poslovanja Triglav grupe u prvih devet mjeseci, koju čini gotovo 5.400 zaposlenih na sedam tržišta, potvrđuju uspješno sprovođenje ciljeva uprkos zahtjevnim prilikama na tržištima na kojima posluju.

“Ekonomske prilike u većini država u kojima poslujemo se poboljšavaju, ali umjereno i postepeno. U osiguravajućoj djelatnosti to će da se odrazi s određenim vremenskim kašnjenjem. Uz to moramo da uzmemo u obzir i specifičnosti svakog tržišta grupe. Na primjer u Hrvatskoj je još uvijek snažan uticaj prošlogodišnje  liberalizacije tržišta osiguranja od automobilske odgovornosti sa snižavanjem cijena. Na tržištima kapitala ne očekujemo tako izuzetne prinose od investicija kao lani. U osiguravajućoj djelatnosti, koja je stub poslovanja Triglav grupe, nastavljamo s aktivnim nastupom na tržištu, jačanjem efikasnosti prodajne mreže i oblikovanjem usluga prema potrebama osiguranika. Primjer koji ide u tom pravcu je poslovni model koji udružuje proizvod osiguranja, vozačke navike korisnika mobilne aplikacije i inovativno telematsko rješenje. Takvu smo ponudu u Triglavu kao prvi u Sloveniji i u regionu Adria razvili i ponudili ove godine”, kazao je Slapar.

U prvih devet mjeseci 2015. godine u ukupnoj strukturi ostvarene bruto premije tržišta, Lovćen osiguranje AD održava vodeću poziciju sa tržišnim učešćem od 37.6 odsto, dok je u strukturi bruto premije neživotnih osiguranja udio društva 44,5 odsto. Lovćen životna osiguranja AD u prvih devet mjeseci ove godine ostavarila su udio od 10 odsto od bruto premije tržišta životnih osiguranja.

Izvršni direktor Lovćen osiguranja AD Radenko Purić naglasio je da ih posebno ohrabruje činjenica da je trend rasta premije ostvarene putem internih zastupnika nastavljen i u prvih devet mjeseci 2015. godine.

“Društvo je ostvarilo rast fakturisane premije kod kasko osiguranja motornih vozila za 13,6 odsto istovremeno povećavajući broj tako realizovanih polisa za 19odsto. Na kraju, želim istaći da je jasno, kada se ima u vidu da je ukupno tržište kasko osiguranja motornih vozila raslo za 8 odsto, da je rast prodaje u Lovćen osiguranju bitno uticao na ukupan rast ovog osiguranja, jer je i tržišnoučešće kod kasko osiguranja motornih vozila poraslo sa 45odsto na 48odsto u prvih devet mjeseci 2015. godine”, zaključio je Purić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *