Top 10 najbogatijih Slovenaca

Dodajte komentar
Iza i Samo Login

Najbogatiji Slovenci u 2015. drugi put zaredom su Iza i Samo Login, glavni osnivač kompanije Outfit7, koja sada ima sjedište u Londonu. Vrijednost njihove imovine ove godine procjenjuje se na 855 miliona eura, dok je prošle godine iznosila 617 miliona eura. Njihovo poduzeće bavi se razvojem računarskih aplikacija među kojima istaknuto mjesto zauzima popularni Talking Tom.

Bračni par Login djeluje iz Londona, a Outfit7 kancelarije ima i u Ljubljani, na Kipru, u Južnoj Koreji i u Palo Altu u Sjedinjenim Američkim Državama. Kompanija Loginovih ima 230 miliona aktivnih korisnika mjesečno, a njihovu aplikaciju pruzelo je ukupno milijardu korisnika. U Sloveniji su ih upoređivali s bračnim parom Gates. Izzis Foundation za koju je bračni par Login objavio da je jedini vlasnik kompanije Outfit7 i za koju su rekli da služi za obrazovanje mladih u najsiromašnijim zemljama svijeta, novinari Managera nisu uspjeli pronaći u nijednom registru.

Povećali imovinu
Prema devetom popisu najbogatijih Slovenaca, kojeg donosi magazina Manager, na drugom mjestu je Sandi Češko, osnivač kompanije Studio Moderna, koja se bavi televizijskom prodajom, a čije je bogatstvo prošle godine zabilježilo pad sa 460 miliona na 391 miliona eura, da bi ove godine bio “težak” 271 miliona eura, što je čak 31 posto manje. Treći je još jedan milionar iz kompanije Outfit7, Marko Pistotnik koji je prikupio bogatstvo vrijedno 260 miliona eura, dok je prošle godine imao 192 miliona eura, što je 35 posto više.

Na četvrtom mjestu Managerovog popisa je Joc Pečečnik iz Interblocka, s imovinom vrijednom 240 miliona eura, koju je od prošle godine uvećao za šest posto, budući da je 2014. imao 226,3 miliona eura. Slijede na petom mjestu Tatjana i Albin Doberšek (Engineering Dobersek), čije se bogatstvo značajno smanjilo od prošle godine, sa 325,8 na 214 miliona eura, što je pad od velikih 34 posto. Šesta je porodica Lah (kompanije Aluber, Ampelus) čija je imovina porasla za pet posto, sa 105,5 na 111 miliona eura.

Na sedmom mjestu je Zoltan Varga (Och-Ziff Capital Management Group) koji je za godinu dana izgubio 12 posto imovine, ali je još uvijek prilično bogat jer ima 111 miliona eura (lani 125,5 miliona eura). Osmo mjesto zauzimaju Gabrijel i Petra Rejc (kompanija Etaflex) koji su za godinu dana bogatstvo povećali sa 74,6 na 92 miliona eura, što je porast od 24 posto. Pretposljednje, deveto mjesto na popisu deset najbogatijih Slovenaca ove godine zauzima još jedan bračni par, Rok i Nina Zorko, takođe iz Outfita7, a vrijednost njihove imovine porasla je 35 posto, sa 60,4 na 81,7 miliona eura, dakle za 35 posto, Na desetom mjestu se nalazi Vladimir Puklavec iz kompanije TGE Holding, čija imovina ukupno vrijedi 76,7 miliona , dok su prošle godine imali 52,7 miliona eura, dakle danas su bogatiji za čak 46 posto.

najbogatiji Slovenci

Izvor: Poslovni

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *