I Poljaci muku muče sa “švajcarcem”

Dodajte komentar

Poljska je među posljednjim zemljama Evropske unije koja nije riješila problem kredita u švajcarskim francima. 700 hiljada korisnika nada se da će se nova vlast napokon ozbiljno pozabaviti tim problemom.

U Poljskoj se bankarski lobi predvođen njemačkim i austrijskim bankama, protivi novom predlogu o konverziji u nacionalnu valutu. – Banke nikada nisu imale švajcarske franke, a sada nas za tu valutu terete, tvrdi Maciej Pawlicki, predsjednik udruženja “Stop bankarskom bezumlju” – najvećeg udruženja  dužnika u švajcarskim francima. – Želimo da dokažemo da su banke lagale poljskoj državi i svima nama. To su nisu bili krediti nego finansijski instrumenti. Hipotekarni krediti služe za kupovinu stanova ili kuća, no ovi su za robove, ni naši unuci ih neće isplatiti – kaže Pawlicki.

Reditelj Maciej Pawlicki politički se aktivirao u nedavnoj parlamentarnoj kampanji. Zbog svog kredita, ali i problema otplate duga svojih sunarodnjaka. Njih 700 hiljada. Zaduženje u francima opterećuje cijele porodice, samo prošle godine dovelo je do 8 i po hiljada samoubistava.

Već 2009. poljski je sud presudio da su krediti u švajcarskim francima nezakoniti, no banke se nisu na to obazirale. Izdavale su ih još četiri godine. No Poljaci koji imaju kredite u zlotima smatraju da su zajmoprimci morali znati šta potpisuju. Npr. odete u kockarnicu i izgubite sve, kako ćete riješiti taj problem? Znali ste za rizik kockanja, izabrali ga i učestvovali u tome. Stoga bi trebalo da preuzmete odgovornost.

Poljaci danas žale što su prodali banke. 60 posto banaka u vlasništvu su stranaca. Ostvaruju ogroman profit, a Poljaci od toga nemaju gotovo nikakve koristi.No ni banke mirno ne sjede. Protive se predlogu zakona o konverziji u zlote jer bi snosile 90 posto troška. Od države traže da poništi zakon jer je, smatraju, protivan evropskim zakonima i poljskom ustavu, javlja HRT.

Izvor: Poslovni puls

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *