Generali grupa ostvarila neto dobit od 1,7 mlrd. eura u prvih devet mjeseci 2015. godine

Dodajte komentar
Generali Grupa zatvorila je prvih devet mjeseci 2015. s podjednako snažnim razvojem premije i operativnog rezultata.

U trenutnom makroekonomskom scenariju, uz dalje suočavanje s nestabilnim tržištima i niskim kamatnim stopama, premijski prihod i operativni rezultat Grupe bilježe konstantan rast: zaračunata bruto premija porasla je za 5,1% na 54,2 milijarde eura (51,2 milijarde eura IX.2014.), dok je operativni rezultat porastao za 4,7%, na 3.840 miliona eura (3.668 miliona eura IX.2014.).
Kao posljedica toga, operativni povrat za posljednjih dvanaest mjeseci, računajući po godišnjem operativnom RoE-u, iznad je cilja Grupe, na 13,9%.
Neto dobit iznosi 1.727 miliona eura (1.588 miliona eura IX.2014.), zabilježivši povećanje od 8,7%, zahvaljujući dobrim operativnim i neoperativnim učincima, nadmašivši već očekivani cjelogodišnji nivo 2015, ističu u Generaliju.
Operativni rezultat segmenta životnog osiguranja ostaje solidan na 2.338 miliona eura (+3,9%; 2.251 miliona eura IX.2014.) zahvaljujući rezultatima tehničke i investicijske marže. Pozitivan razvoj premijskog prihoda nastavlja se s porastom od 7% na 38.425 miliona eura (35.610 milijuna eura IX.2014.) zahvaljujući dobrim ostvarenjima svih poslovnih linija, a osobito unit-linked polisa životnog osiguranja (+16,1%).
Alberto Minali, financijski direktor Generali Grupe, komentarisao je: “U prvih devet mjeseci 2015. Generali je nastavio poboljšavati tehnički rezultat. Ostvaren je značajan rast premijskog prihoda i profitabilnosti u životnim, a osobito u neživotnim osiguranjima, dosegavši neto dobit od 1,7 milijarde eura, nadmašivši time cjelogodišnji rezultat u 2014. U životnim osiguranjima bilježi se snažan razvoj povezanih i dodatnih osiguranja uz životno osiguranje, s neto prihodom od preko 11 milijardi eura, što je rezultiralo pozitivnim očekivanim uticajima na profitabilnost u narednim godinama. U neživotnim osiguranjima, kombinovani odnos u prvih devet mjeseci dodatno je poboljšan, uprkos težim gubicima uslijed prirodnih nepogoda i kontinuitetu visoke konkurentnosti na tržištima. Premijski prihod neživotnih osiguranja raste, podstaknut posebice u zemljama regije središnje i istočne Evrope i ostalim vrstama osiguranja koja se ne odnose na motorna vozila. Ovi rezultati, kao i naša stabilna i snažna pozicija kapitala, doveli su operativni ROE na 13,9% obzirom na godišnji nivo, znatno iznad ciljanog nivoa od 13%. Nadalje, gotovinski prihod, kao jedan od glavnih strateških ciljeva u narednim godinama, napreduje u skladu s našim planovima. Uvjereni smo da ćemo 2015. zatvoriti s većom neto dobiti negoli 2014.,  zahvaljujući takođe dobrom doprinosu kojeg očekujemo u posljednjem tromjesečju ove godine.”
osiguranje.hr
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *