Od početka godine izdato 665 građevinskih dozvola

Dodajte komentar

Crnoj Gori u ovoj godini, zaključno sa trećim kvartalom, izdato je ukupno 665 građevinskih dozvola, kazao je ministar turizma Branimir Gvozdenović na radnom doručku sa novinarima, povodom upoznavanja sa sadržajem Duing biznisa.

– Sledeće što planiramo jeste skraćenje rokova izdavanja urbanističko-tehničkih uslova i građevinskih dozvola sa 60 na 30 dana, rekao je on.

Prema riječima Gvozdenovića, u planu je uvođenje sistema elektronskog poslovanja i dozvola, a prije četiri godine prosječno izdavanje građevinskih dozvola na nivou lokalne samouprave i države trajalo je 281 dan.

Upitan koliko je u Crnoj Gori trenutno objekata bez građevinske dozvole, Gvozdenović je rekao da je teško imati preciznu evidenciju.

– U katastru se vodi nešto oko 40 hiljada, rekao je Gvozdenović ističući da je bespravna gradnja zaustavljena.

Ministar je naglasio i da Vlada nije prihvatila prostu legalizaciju objekata, kako je to bilo riješeno u nekim drugim državama.

Smatrali smo da se ne može samo legalizovati objekat koji narušava određeni prostor

već da on mora da dobije i novi izgled kako bi bio potpuno uklonjen. Zbog toga se to zove regularizacija objekata, rekao je Gvozdenović.

Crna Gora je u izvještaju Duing biznis, Svjetske banke, od 2013. napredovala 85 mjesta, kada su u pitanju građevinske dozvole, što će značajno uticati na podsticaj investicija u narednom periodu, smatra Gvozdenović. On je podsjetio da je Crna Gora 2013. u izvještaju o lakoći poslovanja bila na 176. mjestu, dok je u najnovijem izvještaju zauzela 91. mjesto, a napredak je ostvaren za 11 mjesta u odnosu na prošlu godinu. Plan Vlade je, kako je dodao, da za nekoliko godina Crna Gora bude u klubu 50.

– Kada smo bili na 176. mjestu tada smo imali 31 proceduru. Sada imamo samo dvije procedure, i to izdavanje urbanističkotehničkih uslova i građevinske dozvole, rekao je ministar.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *