Jak dolar opterećuje zlato, cijena blizu trosedmičnog minimuma

Dodajte komentar

Cijena zlata umirila se u petak, nakon što je oslabjeli dolar pomogao da nadokandi dva dana gubitaka, ali cijene su i dalje u blizini trosedmičnog pada nakon što je američki Fed istakao da može podići kamatne stope još ove godine.

Cijena je takođe na putu svog najvećeg nedjeljnog pada u devet sedmica, 1,4 posto, nakon što je Fed nagovijestio poslije dvodnevnog sastanka ove sedmice da je u decembru moguće povećanje kamata.

Povećane kamatne stope imaju tendenciju da opterete zlato jer dižu oportunitetni trošak držanja nepokretnih poluga, dok jača dolar, valuta u kojoj se cijene izražavaju.

Spot cijena zlata je iznosila 1,145.55 dolara za uncu u 12.20 (GMT), što je mala promjena u odnosu na 1,145.51 kasno u četvrtak, nakon što je ranije skliznula na najniži nivo od 9. oktobra na 1,144.01 dolara. Američko zlato za isporuku u decembru je oslabilo 2,30 dolara na 1.145,00 dolara.

“Tržište jasno predviđa problem koji “raste u travi”, i naravno, u decembru porast stopa je i dalje na karti”, rekao je analitičar Mitsubishi-ja Jonathan Butler.

“Korekcija je bila sasvim prirodna reakcija na to. (Ali), zanimljivo je da smo se samo vratili tamo gdje smo bili početkom oktobra. Bol je mogla biti veća da su FED-ove namjere postale jasnije, ali sa prinosom koji je postao viši, vjerovatno je najgore prošlo u vrlo kratkom roku. ”

Zlato je imalo podršku od 0,3 posto padanjem dolara prema korpi valuta, te jačanjem jena nakon što Bank of Japan nije mijenjala monetarnu politiku, što je razočaralo neke špekulante koji su imali ulog da će centralna banka proširiti svoj ogromni stimulativni program.

Očekivanja da će Fed podići stope dok će druge centralne banke olabaviti monetarnu politiku i dalje daje podršku dolaru na duži rok, ali opterećuje zlato.

“Realnost zatezanja američke monetarne politike i dalje jača američki dolar i vidimo da prinosi Trezora rastu”, naveli su analitičari Societe Generalea u bilješci. “U tom kontekstu i dalje očekujemo izrazit pad cijene zlata i srebra.”

Cijena srebra je na putu najvećeg pada glavnih plemenitih metala ove sedmice od 1,5 posto. Srebro je palo 0,1 odsto, na 15,55 dolara za uncu u petak.

Podbačajem cijene srebra, odnos zlato-srebro, kojim se mjeri koliko je unci srebra potrebno da bi se kupila unca zlata, porastao je na 73,8 u petak, oporavljajući se od 4-mjesečnog minimuma od 71,3 ranije ovog mjeseca.

Spot cijena platine je pala 0,2 posto, na 987,99 dolara za uncu, dok je paladij porastao 0,7 posto na 672,75 dolara.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *