V.D. Poreske uprave: Slijedi modernizacija i reforma

Dodajte komentar

Vršilac dužnosti direktora Poreske uprave (PU) Miomir M. Mugoša za “Vijesti” je kazao da je uvjeren da ga je njegov dosadašnji radni angažman preporučio za tu odgovornu i zahtjevnu funkciju.“Moja radna biografija je 20 godina radnog staža na odgovornim poslovima u državnim i organima lokalne samouprave. Stručnost i iskustvo sam sticao radeći osam godina u Ministarstvu unutrašnjih poslova (sektor za kriminalitet) i 12 godina na rukovodećim radnim mjestima u Glavnom gradu od čega osam godina na poslovima inspekcijskog i upravnog nadzora kao načelnik Komunalne policije i Sekretar sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj”, naglasio je Mugoša.

Opozicione partije, SNP i Demokrate ocijenili su da je privrženost i poslušnost Mugoše Demokratskoj partiji socijalista, opredijelila

Vladu da ga izabere za tu funkciju, dok je odbornik Demokratskog fronta, Branka Bošnjak kazala da je Mugoša slučaj za državnog tužioca.

“S obzirom na to da do sada nijesam bio u prilici da čujem iz redova opozicije pohvale na bilo koje kadrovsko rješenje vlasti, nijesam iznenađen njihovim stavom, osim brutalnih neistina i insinuacija Branke Bošnjak”, istakao je MugoŠa.

On je najavio da će Poreska uprava u narednom periodu, kao i do sada koristiti isključivo princip neselektivnosti u naplati poreskog duga u skladu sa svim zakonskirji propisima koji regulišu tu oblast, kao i u skladu sa mjerama Komisije za suzbijanje sive ekonomije.

Na pitanje koji su ključni koraci koje Poreska uprava treba da preduzme u smanjenju poreskog duga, Mugoša je odgovorio da će u saradnji sa Ministarstvom finansija i u skladu sa preporukama Državne revizorske institucije (DRI) utvrditi model kojim će se definisati kriterijumi za identifikaciju nenaplativog poreskog duga, inicirati izmjenu zakona u dijelu koji se odnosi na otpis nenaplativih poreskih potraživanja u skladu sa usvojenim modelom. On smatra da bi otpis nenaplativog poreskog duga trebalo da omogući efikasnije upravljanje poreskim dugom i njegovo realno iskazivanje u računovodstvenim evidencijama.

“Cilj Poreske uprave u narednom periodu je njena modernizacija kroz realizaciju reformskih prioriteta i jačanje administrativnih kapaciteta, uz napomenu da reformski prioriteti ne smiju ugroziti tok redovnih poslovnih procesa i tendenciju ispunjenja naplate budžetskih prihoda”, kazao je Mugoša.

Vlada je prošle sedmice imenovala Mugošu za v.d. direktora PU, nakon što je tu poziciju u septembru napustio profesor državnog Ekonomskog fakulteta Milan Lakićević.

Unaprijediće i informacioni sistem

Mugoša je najavio da će Poreska uprava u skladu. sa svojom poslovnom strategijom za period od * prošle do 2019. godine unaprijediti informacioni sistem u skadu sa preporukama DRI, ali i formirati nove sektore za centralni registar privrednih subjekata i za ljudske resurse i logistiku.

“Formiranjem sektora za centralni registar privrednih subjekata omogućiće se svim poreskim obveznicima da registraciju i sve promjene koje se na nju odnose obavljaju u područnim jedinicama PU, a ne u Odsjeku za centralni registar privrednih subjekata u PodgoricI, kao što je to do sada bio slučaj”, objasnio je Mugoša.

Kako je dodao, formiranjem odjeljena za unutrašnju kontrolu i integritet stvoriče se uslovi za neposredne i posredne kontrole zakonitosti, blagovremenosti, odgovornosti i efikasnosti u radu i ponašanju službenika i namještenika u svim organizacionim jedinicama PU.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *