Budvu tuže za 55 miliona eura

Dodajte komentar
Budva

Opština Budva dobila je negativno mišljenje na finansijsku reviziju i na reviziju pravilnosti poslovanja u prošloj godini., kad je na njenom čelu bio Lazar Rađenović. Revizijom, kojom su rukovodili Dragiša Pešić i Nikola Kovačević, utvrđeno je da završni račun opštinskog budžeta ne daje istinit i objektivan prikaz primitaka i izdataka.Ogromne nepravilnosti

Revizija je, između ostalog, utvrdila da su sudski sporovi (177) u kojima je opština Budva stranka u postupku preko 55 miliona eura, s tim što u tu cifru nije uračunato 27 sporova kojima nije definisana vrijednost. Zbog nelikvidnosti budžeta i velikog duga po osnovu obaveza iz prethodnog perioda često su se potpisivala sudska poravnanja.

– Obaveze su naplaćivane prinudnim putem, uvećane za kamatu i troškove prinudne naplate. U narednim godinama moguć je nepredvidiv odliv sredstava iz opštinskog budžeta po osnovu sudskih sporova koji može ugroziti finansijsko poslovanje opštine konstatovani su revizori i preporučili opštini Budva da u poslovanju obezbijedi poštovanje zakona i ugovorenih obaveza kako bi umanjila isplate iz budžeta po osnovu sudskih sporova.

Dug opštini za porez na nepokretnosti od 2005. je 20,2 miliona eura preduzeća duguju 5,6 a građani 14,6 miliona. Opština je planirala prihode od 49,7 a ostvarila 33,1 milion i nije napravila rebalans budžeta. Najveći podbačaj od 11,7 miliona eura, kako se navodi, ostvaren je zato što nije prodata Kraljičina plaža Dubovica. Prihodi od naknada realizovani su 63 odsto, a najznačajniji prihod od uređenja gradskog građevinskog zemljišta planirali su na 17, a naplatili 10 miliona eura.

Iz izvještaja se vidi da se opština zadužila i dala garancije od 77 miliona eura, a na kraju prošle taj je dug bio 67,8 miliona. Revizijom je utvrđeno i da su se zaduživali bez saglasnosti Vlade i lokalnog parlamenta. Davali su garancije bez saglasnosti za 9,2 miliona za Fabriku za desalinizaciju vode, Stambeno komunalno… Opština Budva je, navodi se u reviziji, prikazala primarni suficit u iznosu od 10.383.417 eura, međutim, revizijom su utvrđene nepravilnosti tako da primarni suficit korigovan nalazima revizije iznosi 87.077 eura. Javna preduzeća i javne službe, čiji je osnivač opština, nijesu u propisanim rokovima, kao ni kasnije, dostavljale izvještaj o popisu pokretne i nepokretne imovine koja je u njihovom vlasništvu i koju koriste.

U izvještaju revizije se podsjeća da je u prošloj godini SO Budva donijela sedam odluka o prenosu prava na nepokretnostima, a vrijednost prodate imovine je 863.921 eura.

Javne nabavke

Revizija je uvrdila nepravilnosti u planu javnih nabavki i dala preporuke za njihovo ispravljanje. Ukupni budžet opštine za prošlu godinu iznosio je 49.734.000 eura, a planom su predviđene nabavke robe, usluga i radova u iznosu od 99.274.140 eura.

– U planu je evidentirano da su sredstva za javne nabavke od 86,4 miliona eura obezbijeđena u okviru budžetske stavke otplata obaveza iz prethodnog perioda, iako ova pozicija služi za isplate već nastalih, a neizmirenih obaveza. Uz to, prilikom revizije na uvid nije data saglasnost Ministarstva finansija na ovaj plan javnih nabavki, iako je to bilo obavezno navodi se u izvještaju revizije, uz objašnjenje da je planom predviđena realizacija 265 postupaka, a realizovano je 88, od čega 66 neposrednim sporazumom. Među nepravilnostima je nedostatak saglasnosti, nemanje propratne dokumentacije, pogrešno prikazivanje…

Opština je na lizing kupila šest putničkih vozila „ševrolet aveo“, čija je ukupna vrijednost 54.280 eura. Otplata je izvršena sa stavke kapitalni izdaci, umjesto sa otplata HOV i kredita.

– Opština Budva treba da prilikom prodaje državne imovine poštuje odredbe Zakona o državnoj imovini. Ne treba da vrši preuzimanje dugova od preduzeća, bilo da je vlasnik udjela ili 100 odsto navodi se u izvještaju.

Revizija je utvrdila da za izvođenje radova na platou Jaz nije raspisivan postupak javne nabavke, pa nije izabran najpovoljniji izvođač radova, nije zaključen ugovor za izvođenje radova, nijesu poštovane odredbe Zakona o javnim nabavkama, nije dostavljeno Rješenje o imenovanju nadzornog organa za radove i nijesu dostavljane privremene i okončane situacije.

Opština Budva je dio plaćanja u iznosu od 332.571 eura po osnovu povraćaja prihoda sprovela kroz glavnu knjigu trezora, ali nije evidentirala preko glavnog računa trezora. Opština i JU Grad teatar trebaju planirati postupke javnih nabavki i sa najpovoljnijim ponuđačima zaključiti ugovore za realizaciju festivala.

U postupku revizije na osnovu prezentirane dokumentacije se nije moglo utvrditi kolike su obaveze opštine Budva po osnovu naprijed navedenog ugovora o jemstvu.

Najviše para Pokretu za promjene

Transferi političkim partijama planirani su u iznosu od 150.000 eura, a ostvareni u iznosu od 34.847 eura. Najviše je dobio Pokret za promjene 10.000 eura, Nova srpska demokratija, Socijaldemokratska partija 7.000, Grupa građana Božidar Vujačić 4,8 hiljada eura.

Transferi NVO planirani su u iznosu od 70.000 eura, a isplaćeno 19.868 eura.

Bez odobrenja pozajmili 66 miliona

Vlada je zaključkom iz 2010. dala saglasnost opštini Budva da izda garancije za Fabriku za desalinizaciju vode na 29,2 miliona eura.

– Opština Budva je izdala WTE Essen garanciju na 66.000.000 eura za postrojenje za regulisanje otpadnih voda i za to nije dostavila saglasnost Vlade navodi se u izvještaju revizije.

Dug preko 37 miliona?

Neizmirene obaveze opštine Budva na kraju prošle godine su iznosile preko 37 miliona eura, a revizori su ustanovili i da evidencija obaveza nije vođena u skladu sa pravilnikom.

– Revizori se u postupku revizije nijesu mogli uvjeriti u tačnost iskazanih podataka o neizmirenim obavezama ocijenili su revizori.

Revizijom je, između ostalog, utvrđeno da su u prošloj godini plaćene obaveze iz rezervi koje nijesu bile uključene u izvještaj o neizmirenim obavezama prema tri preduzeća u iznosu od 106.188 eura.

– Imajući u vidu visok nivo neizmirenih obaveza opštine, mišljenja smo da je neophodno zarade zaposlenih uskladiti sa zaradama državnih službenika i namještenika, izvršiti korekciju svih pozicija tekućih izdataka i kapitalnih izdataka i shodno tome planirati veći iznos sredstava za otplatu neizmirenih obaveza. Opština Budva nije prihvatila mišljenje Ministarstva finansija i nije izvršila korekciju izdataka za 2014. godinu navodi se u revizorskom izvještaju.

Ponovo ispumpavaju kanalizaciju u more

U izvještaju DRI se navodi da je preko 60 miliona troškova bez PDV dato za izgradnju postrojenja za prečišćavanje voda, a nemaju mogućnost lagerovanja mulja. Zato su tražili da im se za ovu godinu dozvoli da vrate stari sistem ispumpavanja kanalizacije u more.

Izvođač radova je 29. maja ove godine dobio upotrebnu dozvolu za skladište mulja koje nije velikog kapaciteta i grad će „za par mjeseci imati isti problem” saopšteno je iz preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Garancija za Madonu bez saglasnosti Vlade

TOB CO, čiji je osnivač opštinska turistička organizacija, je podigao kredit od 3,7 miliona za organizovanje Madoninog koncerta, a opština je dala garanciju bez odobrenja SO i saglasnosti Vlade.

Prva banka je tražila da joj se vrati kompletan kredit, a HTP Budvanska rivijera je imala oročeni depozit kod Prve banke u iznosu od 3.514.194 eura, pa je dogovoreno da HTP iz svojih depozita plati dio kreditnog zaduženja koje ima „TOB CO“ kod Prve banke. HTP Budvanska rivijera i „TOB CO“ su zaključili ugovor o regulisanju međusobnih obaveza, utvrđena je dinamika vraćanja glavnog duga u iznosu od 3.514.194 eura, kamate (za svaki dan kašnjenja) i naknade štete za razročavanje sredstava (39.689 eura)…

Na kraju revizori na osnovu prezentirane dokumentacije nijesu mogli utvrditi kolike su obaveze opštine Budva po osnovu ovog ugovora o jemstvu.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *