Potpisan sporazum sa Evropskim bankarskim autoritetom

Dodajte komentar
Velibor Milošević

Danas je u Londonu, u sjedištu Evropskog bankarskog autoriteta EBA, potpisan sporazum o saradnji između tog autoriteta i supervizorskih autoriteta država regiona kojim ove zemlje stiču status ravnopravnog učešća u razmjenama informacija sa članicama EU, kada je u pitanju poslovanje i supervizija bankarskih sistema, kazali su iz Centralne banke Crne Gore.To je rezultat višegodišnjih aktivnosti u okviru tzv. “Bečke inicijative 2” koji je bio usmjeren na razvijanje konkretnih aranžmana za saradnju između ovih zemalja i Evropskog bankarskog autoriteta.

“Ovaj sporazum dobija na značaju kada se ima u vidu dominantno učešće banaka iz zemalja EU u vlasničkoj strukturi banaka koje posluju u Crnoj Gori. Ovim sporazumom obezbjeđuju se uslovi za cjelovito učešće predstavnika Centralne banke Crne Gore u svim bankarskim supervizorskim koledžima koje redovno organizuju supervizorski autoriteti za banke čije supsidijarne banke posluju u Crnoj Gori“, saopštenno je iz CBCG-a.

Sporazumom su, pored Crne Gore, obuhvaćeni supervizorski autoriteti Srbije, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Makedonije i Albanije.

Sporazum je u ime CBCG potpisao viceguverner za kontrolu bankarskog sistema Velibor Milošević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *