Novosti: Dužnici ne znaju uvijek svoja prava, brojne nepravilnosti u radu javnih izvršitelja

1 komentar

Tragedija koja se dogodila u petak u centru Podgorice, kada je Esad Muminović sebi oduzeo život aktivirajući bombu u kancelariji javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića, završiće na sudu.

Muminovićeva ćerka Jasmina rekla je da će podnijeti krivičnu prijavu specijalnom tužilaštvu zbog sumnje da su “Hypo Alpe Adria banka” i “HETA Asset Resolution”, zajedno sa javnim izvršiteljem, ali i Ministarstvom pravde na čelu sa ministrom Zoranom Pažinom, krivci za smrt njenog oca.

– Neko će morati da snosi odgovornost zbog stalnog pritiska Hypo Alpe Adria banke, Heta Resoulution i javnog izvršitelja na mog oca, što nije bilo u skladu sa Zakonom o konverziji kredita u švajcarcima u euro, rekla je ćerka nesretnog Esada.

Ovo je najtragičniji završetak postupka izvršenja u Crnoj Gori, a veliki broj ovih postupaka završava na sudu, zbog, kako se tvrdi, nepravilnosti u radu javnih izvršitelja.

Advokat Mirko B. Mićunović je upozorio da su sudovi “zatrpani” prigovorima na rad javnih izvršitelja i svakodnevno, kako je rekao, moraju ispravljati njihove greške i neznanje.

– Vijeća razmatraju od 200 do 700 prigovora, te ukidaju skoro 70 odsto tih rješenja i jedino tako ispravljaju dječije igre sa tuđim ljudskim sudbinama, naveo je ovaj advokat.

Na nepravilnosti u radu javnih izvršitelja ukazala je i Građanska alijansa. Oni su istakli da se od aprila prošle godine, kada je uveden institut javnog izvršitalja, znatno poboljšana izvršnost presuda.

Koordinator programa vladavine prava u GA Zoran Vujičić ukazao je, međutim, na određene propuste u radu javnih izvršitelja i objasnio da se često dešava da se izvršni dužnik sa blokadom svog računa zbog namirenja potraživanja upozna tek kada mu računi budu blokirani, uprkos tome što je Zakon o izvršenju i obezbjeđenju jasan da se rješenje o izvršenju mora dostaviti izvršnom dužniku.

– Zbog neznanja i neupućenosti, izvršni dužnici često odmah izvršavaju nametnutu obavezu, koja je možda bez osnova, iako imaju mogućnost prigovora. Ovakavih primjera u poslednje vrijeme imamo sve više, rekao je Vujičić.

On je objasnio da Zakon nalaže da se na rješenje o izvršenju, rješenje o odbacivanju, odnosno odbijanju predloga za izvršenje, može izjaviti prigovor u roku od pet dana od dostavljanja rješenja. Vujičić je objasnio da Zakon jasno predviđa i razloge na osnovu kojih se može podnijeti prigovor.

Prema njegovim riječima, javni izvršitelji i dalje krše Zakon o zaštiti podataka o ličnosti prilikom javnih objavljivanja u medijima. Oni i dalje dostavljaju JMBG izvršnog dužnika, na šta nemaju pravo i čime krše Zakon o zaštiti ličnih podataka, napominju iz GA.

U CRNOJ GORI, prema spisku koji je ažuriran u avgustu ove godine, radi 29 od predviđena 52 javna izvršitelja. Kada su aprila prošle godine počeli sa radom javni izvršitelji, u Privrednom sudu na izvršenje čekalo oko 15.000 presuda, a u podgoričkom Osnovnom sudu oko 35.000 predmeta. Izvršitelji su do sada imali u radu preko 20.000 predmeta i naplatili su više od 35 miliona eura potraživanja.

Novosti

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Meni su blokirali karticu u banci zbog duga za koji nijesam znao.Poslije nekoliko dana se ispostavilo da je sve bila greška.Pitam se otkuda Nikšićkom vodovodu moj JMBG, i sa kakvim pravom upisuju dug na moje ime, a ne živim u NK već 30 godina.Služe se kriminalnim metodama i javni izvršitelji i pravne službe mnogih preduzeća.A greška je u stvari u glavama mnogih izvršitelja koji su spremni na svašta nešto samo da postignu svoj cilj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *