ECB na pragu teškog poraza

Dodajte komentar

Pad inflacije će biti ključni pokretač za odluku ECB da poveća paket monetarnih podsticaja, izjavio je jedan od članova izvršnog odbora te institucije, Iv Merš.

On je, na jednom finansijskom forumu u Singapuru, rekao da je još prerano za procjenu uticaja faktora kao što su usporavanje privrednog rasta u zemljama u razvoju i snažan euro na ciljanu inflaciju eurozone, prenosi Frans pres.

“Iako eurozona pokazuje znake otpora, makroekonomsko okruženje je sve izazovnije, a nedavne prognoze ECB-a ukazuju na sporiji ekonomski oporavak i slabiji rast stopa inflacije”, ocijenio je Merš.

Inflacija će, kako je rekao, ostati blizu nule u bliskoj budućnosti, da bi opet, idući ka kraju godine, registrovala rast.

“Trebaće nešto više od prethodno prognoziranog kako bi se inflacija vratila na stopu za koju mi smatramo da je dovoljno blizu 2,0 odsto, i da se stabilizuje na tom nivou”, dodao je Merš.

Prema njegovim riječima, ako bude potrebe za dodatnim monetarnim podsticajima, ECB će iskoristiti sva raspoloživa sredstva.

Merš je govorio uoči sastanka Upravnog odbora ECB-a, 22. oktobra, i u trenutku sve učestalijih spekulacija da će ta institucija biti primorana da poveća obim aktuelnog programa otkupa obveznica od zemalja članica, koji je namijenjen podizanju inflacije i podsticanju privrednog rasta, navodi francuska agencija.

Evropska centralna banka pokrenula je u martu dugo očekivani program kupovine obveznica članica evropske monetarne unije u cilju podsticanja inflacije u eurozoni, od kada svakog mjeseca upumpava 60 milijardi eura kupujući obveznice.

Program je pokrenut sa ciljem da se da podsticaj posrnulim privredama eurozone i podstakne rast inflacije do željenog nivoa od dva odsto. U početku je davao rezultate ali je posljednjih mjeseci sve više vijesti da su privrede tih zemalja zapale u deflaciju.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *