CBCG upozorila na probleme u primjeni propisa o zaštiti klijenata banaka

Dodajte komentar

Centralna banka obavijestila je predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, odbore za ekonomiju i zakonodavstvo, ministre finansija Radoja Zugića i ekonomije Vladimira Kavarića da će biti problema u primjeni Zakona o zaštiti potrošača korisnika finansijskih usluga, kojije usvojen u julu ove godine na prijedlog Liberalne partije, a treba da se primjenjuje od 9. februara 2016.U dopisu, koji je potpisao guverner Milojica Dakič, kaže se da je ovaj zakon u koliziji sa Zakonom o potrošačkim kreditima i sa nekim direktivama EU, te da je korak nazad u odnosu na neka važeča rješenja u drugim zakonima…

Zato traži da se sa predlagačem nađe način da se prevaziđe ova pat situacija.

– Analiza je pokazala da postoje dva zakona sa istom pravnom snagom, a različitim rješenjima po istim pitanjima, što je pravno neodrživo. Ovaj zakon pruža manji nivo zaštite potrošača nego važeči Zakon o potrošačkim kreditima – navodi se u dopisu CBCG i objašnjava da se odnosi samo na banke i lizing kompanije, što znači da ne obuhvača MFI, trgovce… kao i da nije regulisan ni status kreditnih posrednika.

– Zakon isključuje ugovore o kreditu sa iznosima manjim od 500 eura i večim od 75.000 eura, one koji su osigurani hipotekom ili drugim osiguranjem, pa bi veliki dio potrošača ostao nezaštičen navodi CBCG i dodaje da remeti uspostavljeni sistem zaštite potrošača.

– Pravno je posebno sporno rješenje kojim se bankarskom ombudsmanu daje da propiše način postupanja CBCG po primanju prigovora, što je suprotno principu nezavisnosti Centralne banke kao i pravnom položaju ombudsmana u važečem sistemu upozoravaju iz CBCG.

Damjanović: CBCG se kasno sjetila

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović je potvrdio da je dobio dopis i dodao da je to trebalo uraditi prije donošenja zakona.

– U skladu sa poslovnikom možemo preduzeti određene radnje kazao je Damjanović i dodao da se nada da je CBCG svjesna da zakon primjenjuje Vlada, odnosno resorna ministarstva i da, s obzirom na njihov dio ingerencija, znaju koga još treba da obavijeste.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *