Britanci se vratili na crnoogrsko tržište nekretnina

Dodajte komentar

Prva polovina 2015. godine označila je povratak Britanaca na tržište Crne Gore i u nešto manjem broju ostalih investitora iz zapadne i sjeverne Evrope koji su u potrazi za nekretnima za odmor, ističe se u istraživanju koje je nedavno sprovedeno u našoj državi.Istraživanje je sprovela kompanija Dream Estates Montenegro, inače najcjenjeniji brend za nekretnine u Crnoj Gori, koja ima predstavništva na četiri kontinenta putem Savillsove globalne mreže koju zastupaju.

Boka kotorska najprivlačnija

Glavna destinacija u Crnoj Gori, gdje zapadnoevropski i britanski kupci nastavljaju da kupuju nekretnine, jeste Boka Kotorska.

“Cijene nekretnina u Kotoru su više od 60 odsto niže nego u obližnjem Dubrovniku, na primjer. Prije svega, cijene su na ovakvom nivou jer tradicionalni istočnoevropski kupci, koji su dominirali tržištem nekretnina za odmor u Crnoj Gori u proteklih pet godina, nijesu bili zainteresovani pretjerano za tradicionalne nekretnine u Starom gradu”, navodi se u istraživanju dostavljenom Dnevnim novinama.

Međutim, sa povratkom zapadnoevropskih kupaca transakcije i cijene nekretnina su u porastu.

“U narednih pet godina očekujemo znatne promjene na oba polja. Uz to, najbolji povrat sredstava na osnovu iznajmljivanja ostvaruje se upravo od nekretnina u Starom gradu”, stoji u istraživanju.

Dva tržišta

Prema navodima iz istraživanja, u Crnoj Gori postoje dva zasebna tržišta nekretnina. Jedno od njih čine novi stanovi u Porto Montenegru, Luštica Bayu i Dukley Gardensu, koji se najčešće prodaju po cijeni većoj od 5.000 eura za metar kvadratni i preko 500.000 eura po stambenoj jedinici.

“Prodaja u ovim projektima je najviše pogođena prilikom pada ruske rublje”, pokazalo je istraživanje.

Drugo tržište čine manje nekretnine za odmor, standardne konfiguracije i prosječnog kvaliteta, čija je vrijednost ispod 200.000 eura. Za razliku od prvog, kako se navodi u istraživanju, ovo tržište se i tokom pada rublje održalo.

U okviru tzv. zlatnog trougla, kome pripadaju Tivat, Kotor i Herceg Novi, očekuje se da trenutni planirani veliki projekti privuku investicije u vrijednosti skoro 2,4 milijardi eura, gdje bi hoteli sa pet zvjezdica bili katalizatori ozbiljnog rasta ponude i tražnje na tržištu nekretnina za odmor.

“Apsolutna cijena luksuznih nekretnina u Crnoj Gori i dalje je veoma atraktivna u odnosu na razvijena tržišta nekretnina”, istaknuto je u istraživanju.

Očekivanja

Kako je objašnjeno u istraživanju, od ostatka 2015. se očekuje da bude nešto sporiji, kako tržište još uvijek u mnogome zavisi od ruskih turista i broj istočnoevropskih kupaca je opao, a porast broja zapadnoevropskih kupaca još uvijek ne nadomješta smanjeni broj ruskih kupaca iz prethodnih godina.

Ipak, kada su u pitanju predviđanja za naredne godine, Crnu Goru očekuje znatan rast tražnje za nekretninama.

“Očekuje se znatniji rast potražnje za nekretninama za odmor među zapadnoevropskih kupcima u narednih 24-36 mjeseci u odnosu na prvu polovinu 2015. godine zahvaljujući stabilnoj ekonomiji kod kuće”, zaključeno je u istaživanju.

Predviđanja za 2015.

Od ostatka 2015. godine se očekuje da bude nešto sporiji rast tražnje, kako tržište još umnogome zavisi od ruskih kupaca i broj istočnoevropskih kupaca je opao, a kako porast broja zapadnoevropskih kupaca još ne nedomješta smanjeni broj ruskih kupaca iz prethodnih godina.

Izvor: Dnevne novine

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *