Intervju glavnog izvršnog direktora Zapad banke Mladena Rabrenovića za “Vijesti”

Dodajte komentar

Glavni izvršni direktor Zapad banke Mladen Rabrenović u intervjuu „Vijestima” najavio je da je njihov cilj da dovedu ukrajinske investitore u Crnu Goru i da će se na početku poslovanja najprije usmjeriti na razvoj privrede i održive projekte. Uz to, planiraju da učestvuju u razvojnim projektima u oblasti turizma na primorju i investicionim projektima na sjeveru koje će realizovati sa stranim investitorima.Rabrenović ocjenjuje da će kreiranje povoljnog ambijenta za poslovanje privući strane investicije što će doprinijeti razvoju privrednog sektora i značajnijoj kreditnoj aktivnosti banaka. Smatra i da će pojačana konkurencija na bankarskom tržištu dovesti do dalje pada cijena bankarskih usluga.

Pošto predstavljate ukrajinski kapital u Crnoj Gori da li se može očekivati dolazak investitora iz te države?

Jedan od najznačajnih ciljeva banke, s obzirom na porijeklo njenog kapitala i njenih vlasnika je upravo privlačenje značajnih investitora iz Ukrajine u Crnu Goru. Aktuelna situacija u toj zemlji nameće premještanje (realokacija) kapitala i investiranje u ekonomski stabilne, atraktivne i prijemčive destinacije. Zato je naš zadatak da ih ubijedimo da je Crna Gora prava prilika i šansa u tom smislu. Menadžment Zapad banke upravo radi na organizovanju posjete većeg broja kredibilnih ukrajinskih investitora Crnoj Gori.

Smatrate li da su uslovi za poslovanje na crnogorskom tržištu dobri ?

Stabilan privredni razvoj i siguran pravni okvir su osnovni preduslovi za strane direktne investicije. Uz dodatne benefite koji predstavljaju konkurentsku prednost, koja opet omogućava zadovoljavajuću profitnu stopu i nesmetan transfer zarada i kapitala, te značajne pomake koje u tom smislu Crna Gora ostvaruje na kreiranju još povoljnijeg investicionog ambijenta, su garancija da priliv stranih investicija neće izostati. Neki ukrajinski investitori posredstvom Zapad banke već su ostvarili konkretne i ozbiljne kontakte sa dvije značajne crnogorske kompanije iz oblasti poljoprivrede i turizma.

Koje ćete usluge na početku poslovanja da ponudite građanima, a koje privredi?

Strateška orijentacija Zapad banke je da pruži novu drugačiju ponudu, prije svega korporativnim klijentima u Crnoj Gori i inostranstvu. Strategija se zasniva na ideji da se definišu i razviju proizvodi i usluge koji će biti u potpunosti prilagođeni potrebama klijenata. Banka će se uglavnom fokusirati na korporativne klijente i mala i srednja preduzeća i podržavati razvoj zdravih i održivih projekata. Iako će fokus biti prvenstveno na privredi u sljedećoj fazi razvoja ponudićemo proizvode i usluge za građane. To kroz poslove odobravanja kredita različite namjene, kartičarstvo, internet bankarstvo, kastodi poslove, kao i različite modele štednje. Kako moderno internet bankarstvo ne predstavlja više konkurentsku prednost već neophodnu karakteristiku modernih bankarskih usluga banka je kreirala moderno internet rješenje garantujući maksimalan nivo bezbjednosti.

Kakvi su planovi Zapad banke kada je riječ o širenju mreže poslovnica?

U skladu sa planiranim etapama razvoja, širenjem baze klijenata u Crnoj Gori i različitog opsega proizvoda i usluga koje ćemo nuditi planiramo poslovanje na cjelokupnoj teritoriji kroz otvaranje poslovnica najprije u Podgorici, a potom na primorju i sjeveru. Primorje nam je jako značajno zbog ambicije da učestvujemo u razvojnim projektima prije svega u oblasti turizma, ali i zbog neophodne finansijske podrške domaćih kompanija čija je pretežna djelatnost vezana za ovaj region. Naravno i za retail segment (maloprodajno bankarstvo) za koji planiramo paletu veoma interesantnih proizvoda i usluga. Ne manje značajan je sa razvojnog aspekta i sjever pa planiramo da sa stranim investitorima koje smo već preliminarno prepoznali realizujemo nekoliko značajnih investicionih projekata.

Kamate zavise od rizika, ali će padati zbog rasta konkurencije

Da li je 14 banaka na crnogorskom malom tržištu veliki broj i kako će ulazak novih banaka uticati na cijene bankarskih usluga?

Crnogorsko bankarsko tržište je veoma konkurentno zbog prisustva velikog broja banaka u ekonomskoj aktivnosti. 1 pored visoke konkurentnosti činjenica je da su kamatne stope visoke, naročito ako se porede sa državama članicama Evropske unije ili drugim razvijenim zemljama. Ali, treba imati u vidu da se opšti nivo kamatnih stopa konstantno prilagođava ne samo tržištu već i drugim faktorima, uključujući profil rizika zemlje, dostupnost i cijenu stranih i domaćih izvora finansiranja. Pojačana konkurencija na bankarskom tržištu trebalo bi da rezultira daljim padom cijena bankarskih usluga i raznovrsnijom ponudom, što svakako predstavlja benefit za klijente korisnike bankarskih proizvoda i usluga. Značajnije smanjenje cijena ostvariće se intenzivnim ekonomskim razvojem iniciranim prije svega prilivom stranih direktnih investicija i dolaskom uglednih međunarodno kredibilnih investitora koji će biti nosioci razvojnih projekata. To će omogućiti klasteru manjih domaćih kompanija (koji će se formirati oko njih) da razviju svoje aktivnosti, a bankama pružiti priliku da prepoznavanjem kvaliteta i sigurnosti tih plasmana uz konstantnu aktivnost kreiranja još boljeg poslovnog ambijenta smanje cijene svojih proizvoda i usluga.

Uz rast privrede i regulatorne reforme biće veće i kreditiranje

Kada se može oHekivatl da banke na crnogorskom tižištu pojačaju kreditnu aktivnost i manje kamatne stope što je, prema ocjenama Vlade i Centralne banke, jedan od faktora koji utiče na privredni tmoj?

Kreditna aktivnost banaka je direktno povezana sa stanjem u privrednom ambijentu i stepenom privredne aktivnosti. Zbog percepcije različitih bankarskih rizika i strogili regulatomfh javila banke su bile prinuđene da drže oštriie kreditne standarde u odobravanju kredita u prošlosti što je rezultiralo usporavanjem kreditne aktivnosti. Kreiranjem povoljnijeg privrednog i regulatornog ambijenta koji omogućava efikasan priliv stranlli direktnih investicija i logične sinergije sa kreditnim aktivnostima banaka doći će, nadam se, do bržeg i strukturno povoljnijeg razvoja privrednog sektora. To svakako znači da će značajnija kreditna aktivnost banaka doprinijeti intenzivnijoj dinamici strukturnih i privrednih reformi.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *