A2A ostaje u Elektroprivredi

Dodajte komentar

A2A, izvjesno je, ostaje u Elektroprivredi, što će Vlada najvjerovatnije na sljedećoj sjednici i verifikovati usvajanjem odgovarajućih dokumenata – saopštio je potpredsjednik Vlade Vujica Lazović.

Lazović je u emisiji ,,Ziva istina“ istakao i da su Italijani prihvatili da uđu u projekat drugog bloka Termoelektrane, te da bi do kraja 2015. trebalo da bude potpisan i ugovor sa češkom kompanijom „Škoda Praha“.Saopštio je i uslove pod kojima su Italijani odlučili da ostanu u Elektroprivredi i komentarisao to što je Demokratska partija socijalista SDP-u odgovorila da neće smijeniti njega i Brajovića sa ministarskih funkcija.

Novi ugovor

Lazović je saopštio da bi sljedeće nedjelje Vlada trebalo da u formi novog ugovora o strateškom partnerstvu usvoji uslove saradnje sa A2A, koja izvjesno ostaje u Elektroprivredi.

– Na osnovu svega što smo do sada uspjeli u komunikaciji sa njima, intenzivnim pregovorima, da dogovorimo mogu reći da je velika vjerovatnoća da ostaju i narednih dana i da ćemo to i verifikovati kroz usvajanje odgovarajućih dokumenata na sjednici Vlade. Italijani su prihvatili da uđu u projekat drugog bloka Termoelektrane.

Dokument koji će potpisati sljedeće sedmice podrazumijeva da se neke stvari u upravljanju procesom pregovaranja u izgradnji drugog bloka moraju promijeniti kaže Lazović.

On ističe da su ti pregovori sa isporučiocima opreme, koje je vodio izvršni menadžment koji je u vlasništvu A2A, trajali četiri mjeseca i naglašava da nijesu bili zadovoljni tim pregovorima.

– Naš uslov je sada bio da te pregovore preuzme predsjednik borda direktora EPCG, tako da već od sljedeće nedjelje računamo da će gospodin Srđan Kovačević sa timom i predstavnicima menadžmenta EPCG intenzivirati pregovore sa češkom kompanijom ,,Škoda Praha“, koja je izabrani naručilac opreme. Računamo da ćemo krajem ove godine imati potpisan ugovor kaže potpredsjednik Vlade.

Na dobrom su putu, kaže, da se dogovore, ali su uslove za „put opciju“ ipak definisali. Mogu se sporiti, kaže Lazović, u vezi sa biznis planom ili eventualnim prekoračenjem troškova drugog bloka Termoelektrane.

– U tim situacijama oni imaju pravo da aktiviraju tu ,,put opciju”, a naša je obaveza da otkupimo njihove akcije. Dakle, svih 41,7% akcija i dogovorili smo da to bude za 250 miliona eura u jednakim godišnjim ratama u periodu od sedam godina. To dođe rata oko 35 miliona godišnje kazao je Lazović.

Društvo posebne namjene

Italijani su imali statutarno ograničenje za ulazak u projekte za proizvodnju takozvane ,,prljave energije”. Upitan kako će A2A prevazići statutarnu zabranu, Lazović objašnjava da se Vlada da bi izašla u susret Italijanima opredijelila za formiranje društva posebne namjene. To društvo, objašnjava Lazović, biće zapravo kompanija koja će upravljati projektom izgradnje drugog bloka TA.

To društvo u vlasničkoj strukturi je strukturirano na sljedeći način: 51% će biti vlasnik država ili neki partner ukoliko se država opredijeli da ga uključi, a 49% biće vlasnik EPCG. U tih 49 % A2A participira sa svojim akcijama koliko ima vlasničkog udjela u EP, tako da je njihovo vlasništvo 15,20 odsto i samim tim je minimaliziran rizik. Dakle, našli smo zadovoljavajuće rješenje za njih i oni su to prihvatili kaže on.

Odnosi su u posljednje vrijeme bili zategnuti, Italijani su prijetili arbitražom. Upitan da li je arbitraža i u posljednjim pregovorima eventualno opcija, Lazović kaže:

Ukoliko je Vlada Crne Gore prihvatila ,,put opciju”, onda se italijanska strana odriče prava na arbitražu. To će biti sastavni dio naših dogovora, a kasnije na osnovu svega toga ćemo razraditi akcionarski ugovor zaključio je Lazović.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *